Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u sklopu obilježavanja Dana Općine Nova Rača obišao je novoobnovljene ambulante Doma zdravlja u Bulincu i Novoj Rači u čiju je obnovu uloženo 250 tisuća kuna. Naime, obnovom ambulanti u Novoj Rači i Bulincu nastavljen je projekt podizanja standarda zdravstvene zaštite u ruralnim područjima u koji će Bjelovarsko-bilogorska županija uložiti 2 milijuna kuna.

Od ukupno 39 ambulanti na području županije, tijekom prošle i ove godine obnovljena je polovina njih, dok bi ostatak trebao biti dovršen do svibnja. Uređene prostore u Novoj Rači i Bulincu prošlog su tjedna, uoči Dana Općine Nova Rača, obišli bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i načelnik te općine Drako Knežić sa svojim suradnicima.

Opsežni radovi

-U realizaciju ovog projekta smo krenuli sa željom da ljudima u ruralnim područjima omogućimo jednak standard koji imaju i stanovnici naših gradova. Svi mi moramo odlaziti liječnicima opće prakse te smo nastojali omogućiti da upravo u njihovim ordinacijama pacijenti mogu obaviti i neke pretrage i postupke zbog kojih su ranije morali odlaziti u bolnice. Na taj način pridonosimo i podizanju standarda u sekundarnoj medicini – pojasnio je župan Damir Bajs, dodajući kako će se to postići nabavkom nove medicinske opreme za ambulante putem EU projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, za koje je već osiguran 10 milijuna kuna. Od toga će u spomenute dvije ambulante biti uloženo 285 tisuća kuna. Koliko to znači samim pacijentima, zorno je pojasnila mještanka Bedenika Marija Terek koja kod liječnika opće prakse i svoje stomatologije dolazi u ambulantu u Bulinac.

-Ambulanta sad zaista izgleda lijepo, vidi se da je sve novo i puno nam je ugodnije ovdje. Lijepo je što se ulaže u naše seoske ambulante. Meni puno znači što mogu biciklom doći do svoj liječnika te što ne moram zbog nekih stvari putovati u grad – kazala je Terek.

U sklopu obnove ambulante u Bulinacu zamijenjene su ulazne stijene, uređeni su podovi, sanirana vlaga, popravljena i obojena unutarnja stolarija, postavljene su nove keramičke pločice, bojani zidovi, stropovi, cijevi centralnog grijanja te vanjska bravarija, obnovljena je rasvjeta, dio instalacija te u konačnici su postavljeni i klima uređaji. U spomenute je radove uloženo preko 172 tisuće kuna.

 Zadovoljan načelnik

Nešto manje, oko 75 tisuća kuna uloženo je pak u obnovu ambulante u samom središtu općine. Ondje su na zgradi ordinacije obiteljske medicine i stomatološke ordinacije zamijenjena ulazna vrata, izmijenjen je dio stolarije, uređeni su podovi, postavljene dijelom nove keramičke pločice, popravljena je i obojana unutarnja stolarija, postavljene trakaste zavjese, te napravljena nova rasvjeta na ulazu u ambulante. Kao poseban dar mještanima za Dan njihove Općine, župan je za obje ambulante darovao televizore koji su postavljeni u čekaonice. Zadovoljstvo zbog učinjenog nije krio niti načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

-Sretni smo zbog obnove ambulanti, sve ovo vodi ka podizanju standarda te čini ljude zadovoljnijima. Zahvalni smo pomoći i drago nam je što nam je Županija bila partner u ovome, ali i mnogim drugim projektima. Zajednički smo tako uredili našu osnovnu školu, školsko igralište te odradili niz drugih projekata