Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Poništen je javni natječaj za izgradnju prve faze nogometnog stadiona o čemu smo jutros prvi pisali (članak možete pročitati ovdje), a u Gradskoj upravi su odustajanjem od upravnog spora s Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave prihvatili svoj dio krivnje za poništenje natječaja. Zbog navedenog poništenja početak izgradnje stadion još će se jednom prolongirati, jer podsjetimo, ovo je već drugo poništenje javnog natječaja za izgradnju stadiona zbog čega se s razlogom može postaviti pitanje o ozbiljnosti ovoga projekta.

Sad već drugi poništeni natječaj za izgradnju stadiona odjeknuo je i u političkim krugovima, tako je Danijela Hajdinjak Prihić, potpredsjednica stranke ‘Centar’ javno upitala gradske vlastodršce što je s bankovnom garancijom od 300 tisuća kuna uslijed odustajanja tvrtke Demaring koja je prvotno dobila posao na natječaju, pa zatim naglo odustala.

Kronologija jednog stadiona

Inače, po pitanju izgradnje stadiona posljednjih četiri godine bilo je pregršt oprečnih izjava gradonačelnika Hrebaka i to od cijene stadiona, dizanja kredita do rokova početka izgradnje. Podsjetimo, gradonačelnik Hrebak je na svojem službenom facebook profilu 1. studenog 2017. godine izjavio.

-Gradit ćemo stadion, ali ne više uz trošak od 20 milijuna kuna već 10-12 milijuna. I da, za isti novac ćemo imati jednake uvjete da naš nogometni trećeligaš jednog dana zaigra u II. HNL. Razlog pojeftinjenja je izbacivanje iz projekta atletske staze koja enormno poskupljuje troškove gradnje kao i troškove rušenja postojećeg stadiona. S druge strane 20 milijuna je preveliki novac za grad Bjelovar. Idućih nekoliko godina bismo plaćali kredit za stadion i sada kada se nalazimo u uzlaznoj putanji ne bi bilo novaca niti za škole, ceste, vrtiće, a o besplatnim udžbenicima da ne govorim – kazao je tada gradonačelnik Hrebak. Dakle, vrijedi ponoviti, gradonačelnik je izjavio da Grad planira graditi stadion za 10 do 12 milijuna kuna jer je ovaj od 20 milijuna preskup kao što se i nije u planu imalo dizati kredit.

No, kako to ide kod političara, došlo je do potpunog obrata i vrlo brzo gradonačelnik Hrebak za jedan lokalni portal izjavljuje da je realna cijena stadiona između 21 i 22 milijuna kuna i da se s tom cifrom ide u izgradnju stadiona što je potpuno suprotno od prvotne službene najave koju smo citirali.

Grad Bjelovar je zatim raspisao natječaj za izgradnju stadiona koji je neslavno prošao i krajem 2018. godine morao je biti poništen jer su ponude bile za gotovo desetak milijuna kuna više od one koju su gradski vlastodršci planirali.

Napad na istinito izvještavanje

Nadalje, portal Bjelovarac.hr u listopadu 2019. godine izlazi s člankom (možete ga pročitati ovdje) u kojem, između ostalog, piše da će se Grad Bjelovar kreditno zadužiti za izgradnju nogometnog stadiona. Na taj članak i zbog tog navoda gradonačelnik Dario Hrebak burno reagira i na kraju ističe da su to neistine i da zbog nekih svojih ciljeva portal Bjelovarac. hr širi dezinformacije.

-Da vas malo ispravim, nećemo stadion graditi iz kredita. Kako to, kako? – javno je 23. listopada 2019. godine gradonačelnik Hrebak poručio redakciji portala Bjelovarac.hr uz još brojne druge osude. Dakle, vrijedi ponoviti, gradonačelnik je javno poručio portalu Bjelovarac. hr da širi neistine jer piše da će Grad dignuti kredit za izgradnju stadiona.

 No, nekoliko mjeseci poslije navedenog članka gradonačelnik Hrebak za jedan lokalni portal izjavljuje, citiramo.

-Za izgradnju stadiona Grad će podići kredit u iznosu od 14 milijuna kuna, dok je ostatak novca osiguran u proračunu. Jedan dio novca za tu namjenu smo uštedjeli što je dokaz da se to može samo ako se njime mudro raspolaže. Plan je da cijelu financijsku konstrukciju zatvorimo u tri proračunske godine–kazao je gradonačelnik Hrebak.

Odustajanje Demaringa, žalba Radnika

Nadalje, natječaj za izgradnju prve faze stadiona (drugi po redu) je raspisan u rujnu 2020. godine da bi se u studenom iste godine saznalo da je posao dobila bjelovarska tvrtka Demaring d.o.o. koja je imala najnižu ponudu koja je iznosila 12.263.813 kuna.  No, vrlo brzo došlo je do velikog obrata. Naime, tvrtka Demaring je, unatoč dobivenom natječaju, naprasno odustala od izgradnje stadiona te je zatim posao dobila druga po redu ponuda, a to je bila zajednica ponuditelja Crotal d.o.o i Novi stan d.o.o.

No, ni to nije sve.

Nakon prebacivanja posla na zajednicu ponuditelja Crotal i Novi stan, oglasila se tvrtka Radnik iz Križevaca koja je također sudjelovala na natječaju te je uložila žalbu na provedeni natječaj zbog neispravne dokumentaciji (o čemu smo prvi pisali ovdje)

Inače, gradonačelnik Hrebak je u srpnju prošle godine izjavio da bi natječaj za izgradnju druge faze stadiona mogao biti raspisan do kraja listopada 2020. godine. Kao što znamo, sada je veljača 2021. godine i nije raspisan (barem uspješno) natječaj ni za prvu fazu.