Hoće li HDZ prihvatiti Mostov uvjet o ukidanju poreza na tvrtke važno je pitanje koje je posljednjih dana ostalo u sjeni zahvaljujući nebrojnim mogućnostima postizborne kombinatorike. Porez na tvrtku jedan je od onih potpuno nesuvislih nameta kojima se opterećuju poduzetnici. Nijedan poduzetnik ne može poslovati, barem ne na zakonit način, ako nema tvrtku ili obrt, pa se navedeni porez doista može usporediti s porezom na zrak. S druge strane, pri raspodjeli ukupno prikupljenog “plijena”, država sebi već u startu uzima 90 posto, a decentralizacija kao politički smjer najčešće je tek pojam koji se rado koristi, bez ozbiljne namjere da se doista i implementira. Upravo suprotno – najglasnije obećanje u posljednjoj parlamentarnoj kampanji ciljalo je upravo na gradske proračune. Podsjetimo, riječ je o povećanju neoporezivog dijela dohotka. Takav potez građanima bi napunio džepove, ali i dodatno stanjio ionako mršave gradske, odnosno općinske proračune.

Principijelne primjedbe

Na konto poreza na tvrtku Grad Bjelovar prošle godine slilo se milijun kuna. U odnosu na izvorni proračun koji se vrti otprilike na razini od 80 milijuna kuna, riječ je o prihodu čiji nestanak ne može ozbiljnije ugroziti funkcioniranje likvidnog i nezaduženog Bjelovara. Uostalom, godinama prije nego što su se toga sjetili Mostovci, Grad Bjelovar poduzetnicima je nudio niz olakšica kada je u pitanju spomenuti porez. Maksimalnih dvije tisuće kuna godišnje plaćaju financijske ustanove, dok je najniži iznos onaj od 400 kuna kada su u pitanju pravne, odnosno 200 u slučaju obrta. Usto, prve tri godine porez na tvrtku ne plaćaju ni poduzetnici ni obrtnici.

– Moje su primjedbe na principijelnoj razini i idu u dva smjera. Ponovno se predalžu zahvati u poreznu politiku, a da im nisu prethodile nikakve projekcije o posljedicama. Naravno, nijedan grad ili općina ne bi trebao bankrotirati ako se ukine porez na tvrtku, ali kada se smanjenje toga prihoda spoji sa smanjenjem ostalih poput poreza na dohodak, dolazimo do velikih problema. A da pritom nitko ne govori iz kojih će se izvora gradovima i općinama nadoknaditi nedostaci – poručuje Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik koji smatra da bi pojedini gradovi i općine vrlo brzo mogli ostati blokiranih računa, i to već zbog povrata poreza kojega je mnogo više nego što se očekivalo. Jednako tako, ostaje za vidjeti i je li smanjenje prihoda jedinicama lokalne samouprave uvod za spajanje gradova i općina koje su financijski neodržive, što u konačnici ne bi bilo loše.