BJELOVAR – Policija provodi kriminalističko istraživanje nad tri mlađe muške osobe za koje postoji osnovana sumnja da su proteklih dana na području Bjelovara počinili više provalnih krađa. Tijekom vikenda je provaljeno u III. osnovnu školu, Srednjoškolski centar i u Tehničku / Obrtničku školu, a kako saznajemo, meta svih tih provala bili su aparati za kavu, tople napitke, sokove i slatkiše, dok je u jednoj od škola iz školske kuhinje ukraden i blagajnički polog koji se nalazio u kasi.

Policija ima indicije da je ista skupina još u petak provalila u dva aparata za tople napitke u holu zgrade Opće bolnice Bjelovar, a provaljeno je i u autobusni kolodvor, također kako bi se iz aparata za napitke ukrao novac koji se ondje nalazio. Nije isključeno da je upravo ova skupina mladića još prošlog utorka provalila u dva parkirna aparata u bjelovarskoj podzemnoj garaži iz kojih je nestala neutvrđena količina kovanog novca i novčanica. Neslužbeno smo saznali da se ovaj trojac dovodi u vezu i s nekim ranijim krađama i provalama na području Bjelovara, a više detalja bit će poznato kada se završi kriminalističko istraživanje.

Inače, tijekom prošle godine je prema policijskim statistikama zabilježeno povećanje broja kaznenih djela teških krađa odnosno provala, a taj je trend nažalost nastavljen i u prvim mjesecima 2020. godine.
-Tijekom prošle godine zabilježeno je 183 kaznena djela teške krađe, dok je godinu ranije, odnosno 2018. godine zabilježeno 151 kazneno djelo teške krađe, što predstavlja povećanje za 21,2 posto. Postotak razriješenosti kaznenih djela teških krađa 2019. godine iznosi 24 posto, dok za 2018. godinu iznosi 23,2 posto što predstavlja bolju razriješenost u odnosu na proteklu godinu unatoč porastu broja evidentiranih kaznenih djela – izvijestili su nas iz PU bjelovarsko – bilogorske i otkrili da je daleko najveći broj teških krađa odnosno provalnih krađa zabilježen u Bjelovaru.

-Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teških krađa tijekom 2019. godine po nadležnim policijskim postajama razvidno je da je na području Policijske postaje Bjelovar evidentirano ukupno 86 kaznenih djela teških krađa. Potom slijedi Policijska postaja Čazma s 35 zabilježenih kaznenih djela, Policijska postaja Daruvar s 29 kaznenih djela, Policijska postaja Garešnica s 27 kaznenih djela, Policijska postaja Grubišno Polje sa šest kaznenih djela teške krađe – naglašavaju iz policije i dodaju da su prema vrsti napadnutog objekta ovim kaznenim djelima najugroženije kuće i stanovi.

-Od ukupnog broja kaznenih djela teških krađa tijekom 2019. godine u 49 slučajeva počinjene su teške krađe provaljivanjem u obiteljske kuće ili stanove (2018. godine zabilježeno je 51 kazneno djelo što ukazuje na smanjenje tih kaznenih djela), u 7 slučaja u vikendice (2018. godine 3 kaznena djela), u 4 slučaja objekt provaljivanja je bilo motorno vozilo (2018. godine 8 kaznenih djela), u 22 slučaja u trgovine (2018. godine 11 kaznenih djela), u jednom događaju provaljeno je u dječji vrtić i školu (2018. godine 3 kaznena djela), u također jednom događaju objekt napada je bio kiosk (2018. godine 0 kaznenih djela), u 12 događaja provaljeno je u ugostiteljske objekte (2018. godine 12 kaznenih djela) i u 82 slučaja u druge objekte (npr. garaže, tvorničke hale, garderobne ormariće i sl. dok je 2018. godine bilo prijavljeno 57 kaznenih djela) – zaključuju iz policije i još jednom apeliraju na građane da im bez i najmanjeg ustručavanja dojavljuju sva sumnjiva ponašanja i sve osobe za koje se sumnja da bi mogle počiniti kaznena djela na njihovi ili na štetu susjeda.