Stara istina kako je u svijetu muškaraca seksualna nemoć jedan od najvećih užasa koji može pogoditi njihov integritet, već se dulje vrijeme nalazi na popisu ozbiljnih javno-zdravstvenih problema. Naime, brojke na nacionalnoj razini govore kako 52 posto muškaraca u dobi između 40 i 70 godina pati od erektilne disfunkcije, poznatije kao impotencija.

Impotencija ne bira godine

Iskustva voditeljice Odjela za urologiju bjelovarske Opće bolnice dr. Branke Muić govore kako se broj pacijenata s ovom dijagnozom uvelike podudara s nacionalnom statistikom. Pritom zabrinjava kako se početna dobna granica sustavno snižava te nisu rijetki muškarci koji probleme s erektilnom disfunkcijom imaju već s 35 godina.
-O potonjoj dijagnozi govorimo kada povremena ili stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljno čvrstom za spolni odnos, traje u periodu od šest mjeseci. U tom slučaju, treba zatražiti medicinsku pomoć. Uzroci mogu biti psihogeni, poput depresije ili životnog stresa. No, učestaliji su oni organske prirode, koji dovode do promjena krvnih žila u spolnom organu. Šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, hormonalni poremećaji, posebice kirurški zahvati u predjelu zdjelice ili na prostati, mogu dovesti i do erektilne disfunkcije – kaže dr. Muić.
Napominje kako su najsnažniji faktora rizika karcinom ili dobroćudne bolesti prostate, visoki tlak i masnoće u krvi, ali i ovisnosti poput alkoholizma ili pušenja.
Dr. Muić kaže kako se dobrom dijagnostikom i uklanjanjem rizika erektilna disfunkcija može liječiti. Pod uvjetom da ne postoje rizici bolesti srca i krvnih žila, mogu se povremeno trošiti lijekovi poput viagre i drugih inačica usmjerenih na proširivanje krvnih žila u spolovilu.
-Na tržištu postoje i dodaci prehrani koji također mogu poboljšati protok krvi, no neki se odlučuju i na operativne zahvate. Najlošija je varijanta kada se ovaj problem rješava na vlastitu ruku. Procjenjuje se kako u 90 posto slučajeva muškarci s problemima erektilne disfunkcije ne zatraže pomoć liječnika – kaže dr. Mujić.

Muška „sramota“

Kako je impotencija tradicionalno na tronu najvećih „muških sramota“, problem se nerijetko uzima u vlastite ruke, posezanjem za različitim pripravcima. Trenutačno je to tzv. afrička šljiva, prethodio joj je Epimen, za kojim su Bjelovarčani svojedobno načisto poludjeli, a sve zbog navodnog jamstva čvrste muškosti. Stoga je cijena pakiranja s dvije tablete od 230 kuna, za njihove džepove bila prava sitnica.
Magični zov takvih pripravaka, ali i drugih afrodizijaka, daleko je jači od upozorenja liječnika, ali i ljekarnika o mogućim rizicima, koji posebice mogu biti pogubni ako se nabavljaju preko crnog tržišta.
Magistra Štefica Orešković Krešić, voditeljica Ljekarne Coner u Masarykovoj ulici, kaže kako u posljednje vrijeme bilježe standardnu razinu potražnje za lijekovima i pripravcima.
-Kako se Viagra i ostali slični lijekovi mogu kupiti samo na privatni liječnički recept, mjesečno u prosjeku prodamo desetak komada. Na količinu zasigurno utječe i njihova cijena. Za jednu tabletu viagre od 25 mg treba izdvojiti 85 kuna, a pakiranje od četiri tablete jačine 100 mg, čak 326 kuna – kaže voditeljica. Napominje kako je zamjetna nelagoda kada muškarci zatraže tablete ili pripravke „sreće“ te obično napomenu da im je to za susjeda, prijatelja ili u ljekarnu pošalju žene.