Udruga voćara i povrćara Bjelovarsko-bilogorske županije osnovana je 2015. i ove godine slavi pet godina uspješnog djelovanja. U utorak će održati i svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj će voćari i povrćari BBŽ analizirati dosadašnji rad, donijeti plan rada za ovu godinu, ali i imati priliku postavljati stručna pitanja agronomima, koji će biti gosti na skupštini.
Zbog toga, kako kaže Nenad Horvat, predsjednik Udruge, pozivaju i sve ostale voćare i povrćare, koji nisu članovi Udruge, da slobodno dođu na skupštinu i postave pitanja koja ih muče u vezi voćarske i povrćarske proizvodnje.

Profi i amaterski voćari

Udruga voćara i povrćara BBŽ osnovana je 2015. s ciljem okupljanja domaćih proizvođača voća i povrća, zbog razmjene iskustava i širenja nasada. Danas u Udruzi djeluje 120 voćara i povrćara i nešto vinogradara, koji su lani, primjerice proizveli, odnosno ubrali, 3220 tona jabuka, 45 tona šljiva, 165 tona breskve, 27 tona trešanja, 11,5 tona višanja… Što se povrća tiče proizveli su četiri tone češnjaka, 20 tona batata, 10 tona rajčice, 15 tona paprike i 70 tona krastavaca. Članovi udruge imali su lani pod aronijom 9,5 hektara površine, pod lješnjakom 23 hektara, maline i kruške na 7 hektara, kupine na 6 hektara, a jagode i marelice na 5 hektara površine. Pod orasima je bilo 11 hektara površine.
Kako god da je situacija teška u voćarskoj i povrćarskoj proizvodnji, iskristalizirali su se proizvođači voća i povrća koji se time bave „profesionalno“ od onih koji se time bave kao hobijem, kaže Horvat.

Među onima koji su lani posebice uložili u proširenje ili osuvremenjivanje proizvodnje Horvat spominje OPG Željka Krvara koji je u Kapeli i Lipovom Brdu posadio tisuću komada marelica.

-U Gornjoj Kovačici, Predrag Radojčić je na svom OPG-u posadio dvije tisuće komada cendler oraha, turskog oraha, koji ne ide u visinu i brzo napreduje, a plod mu je veoma cijenjen u farmaceutskoj industriji, ali i za kolače. Među onima koje ističe Horvat je i OPG Mladena Čukmana koji je osuvremenio svoju plantažu aronije u Ivanskoj, postavivši sistem „kap na kap“ i protugradnu mrežu. Lani je OPG Fredija Palija u Velikoj Pisanici nabavio pogon odnosno strojeve za preradu voća. Strojeve za preradu voća kupio je i OPG Bačak.

Šarena ponuda u restoranima

Sve su to podaci koji nas vesele. Zadovoljan sam rastom i proširenjem proizvodnje. No, nisam zadovoljan sa zakonskom regulativom. Naime, želja nam je da regulacija bude takva da škole, vrtići i sl. više uzimaju od lokalnih voćara i povrćara. No, radimo na tome. Primjerice, uzeo sam si truda i napravio sam kontrolu svih restorana u Bjelovaru, da vidim u kojoj mjeri oni uzimaju voće i povrće od domaćih proizvođača. Radi se uglavnom o količinama ne većim od 10 posto, osim jednog restorana koji sto posto, cijele godine, uzima povrće, kompletno od domaćih proizvođača. Što mislite koji je to restoran? Bjelovarski Franz!, kaže Nenad Horvat.

U udruzi, kako najavljuje Horvat, nastavit će i ove godine s posjećivanjem specijaliziranih sajmova, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali i manifestacija koje organiziraju pojedini gradovi. Uz to ove godine najavljuje i puno drugih događanja. Već ovaj mjesec u Bjelovar u uzvratni posjet ovdašnjim voćarima dolaze voćari iz Subotice, a zatim i savjetnik Ministarstva poljoprivrede i potpredsjednik voćara Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući lani dogovorenoj suradnji Bjelovara i Bihaća i Bijeljine, članovi Udruge voćara i povrćara BBŽ sudjelovat će na tamošnjim sajmovima. Sve su to značajni susreti i sajmovi na kojima se izmjenjuju iskustva i stječu nova saznanja koja bjelovarski voćari i povrćari uspješno primjenuju na poboljšanju kvalitete i većoj proizvodnji na svojim gospodarstvima. (ss)