BJELOVAR – Udruga voćara i povrćara Bjelovarsko-bilogorske županije koja okuplja 120 proizvođača, održala je redovnu godišnju skupštinu. Proizvođači su iskazali zadovoljstvo kvalitetom voća i povrća i prošlogodišnjim urodom, unatoč, kako je rečeno, turbulentnim vremenskim uvjetima koji su lani vladali.

Kako je u izvješću o radu naglasio Nenad Horvat, predsjednik Udruge, članovi su lani predstavljali bjelovarsko-bilogorski kraj na nizu sajmova u Hrvatskoj i van nje, što planiraju i ove godine.

Kako plasirati svoju robu

No, kako se moglo čuti, voćare i povrćare muči plasman robe na lokalne stolove. Bilo bi im puno lakše, što se tiče plasmana njihovog uroda, kada bi se preuzeo tzv. austrijski model plasmana. Sada, primjerice, ni deset posto lokalnih ugostitelja i restorana ne uzima voće i povrće od lokalnih proizvođača. U Austriji, kako je kazao Horvat, nema hotela u kojem se ne može kupiti, odnosno kušati sok, voće i povrće ili druge prerađevine od voća i povrća kraja, odnosno „županije“ gdje se hotel nalazi. Problem je tu, kazao je Horvat, i oko „Bjelovarskog doručka“.

Vrlo malo se uzima naše robe, a tako će očito biti sve dok se zakon ne promjeni. Imali smo problem i na gradskoj tržnici. Odgovorno tvrdim da je tamo dosta švercera za koje je utvrđeno da prodaju robu – voće i povrće, koje nije njihov proizvod.

Na skupštini su dodijeljne zahvalnice zaslužnim članovima i onim OPG-ima koji su posebice ulagali tijekom 2019. u proširenje ili osuvremenjivanje svoje proizvodnje, ali i onima koji su podupirali rad Udruge tijekom godine. Među njima je i jedan od rijetkih bjelovarskih restorana koji na svom meniju ima jela i ponudu od voća i povrća koje kupuje isključivo od lokalnih proizvođača i to tijekom cijele godine.

Projekt kravata

Riječ je o bistrou Franc, čiji je voditelj Srećko Filić na skupštini naglasio da nastoje što više domaćih proizvoda, domaćih proizvođača staviti u svoju ponudu i na svoj stol, kazavši da to nastojanje i taj ciklus nije završen i da traži veću podršku, upravo od lokalnih voćara i povrćara, tim više, što je, kako je Filić ekskluzivno otkrio, Nacionalna udruga hrvatskih ugostitelja pokrenula projekt „kravata“. Naime, umjesto dosadašnjih zvijezdica, ugotiteljskim objektima, odnosno ugostiteljima, dodijeljivat će se jedna do četiri „kravate“, ovisno u kolikom postotku će na svom stolu imati ponudu proizvoda od lokalnih proizvođača.

Na kraju skupštine, organizirano je predavanje jedne zagrebačke poljoprivredne tvrtke, koja se bavi prodajom i distribucijom sredstava za zaštitu bilja, gnojiva i ostalog repromaterijala.