BJELOVAR – Nažalost, u našem društvu još uvijek je previše prepreka za osobe s invaliditetom. Ipak, jedna među njima čini se nekako najteže premostivom. Filip Mlinar iz Bjelovara s dijagnozom cerebralne paralize i svim ograničenjima koje mu ona uzrokuje tek potiho se nadao da će jednog dana sjesti za upravljač automobila. Zahvaljujući Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar čiji je član ta, za njega na prvu nemoguća misija, počela se ostvarivati.

Ovaj 25-godišnjak našao se među devetero svojih kolega u Udruzi koji su kroz tri godine dobili mogućnost polaska auto-škole. Za oko mjesec dana bih trebao početi s vožnjom i nadam se da ću je uspješno savladati jer puno bi mi značilo samostalno korištenje automobila – kaže Filip. Za razliku od Filipa, Biljana Babić iz Velikog Korenova polako se približava kraju i za nekoliko sati bi trebala biti spremna i komisiju uvjeriti u svoje vozačke sposobnosti.

Uspijem li, to će mi jako puno pomoći jer imam dugoročno ograničeno kretanje. Iskreno, mislila sam da će biti lakše, ali zahvaljujući velikoj pomoći instruktora, puno sam toga savladala i još imam nekoliko sati pa ćemo vidjeti. Ovo mi je sve bilo u planu, ali u nekoj daljoj budućnosti. Nisam htjela samu sebe kao osobu s invaliditetom ograničavati i mislim da svaka osoba treba imati priliku za ovako nešto – iskrena je Biljana.

Da je upravo svladavanje ove prepreke važno mladim ljudima prepoznala je njihova Udruga i uspjela u suradnji s Instruktažnim centrom Križevci omogućiti im polazak auto-škole. To je tek jedan od nekoliko projekata koje Udruga trenutačno uspješno provodi pod zajedničkim nazivom “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”. Predsjednik Udruge Tomislav Novosel ističe kako su uz polaganje vozačkog ispita B kategorije mlađim članovima omogućene i instrukcije u školi i na fakultetima, dok su nešto stariji dobili mogućnost pohađanja mnogih aktivnosti, od kulturno-umjetničkih preko edukacijskih do likovnih i ribičkih. Sve to odvija se uz pomoć Europskog socijalnog fonda.

Koliko su naši članovi zadovoljni, najbolje govori činjenica da u svakoj provedbenoj komponenti imamo i više zainteresiranih nego što ih možemo uključiti. Naglašavam i aktivnost izgradnje Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar, a posebno me veseli što je taj projekt Grad Bjelovar podržao i rekao da ga vodi sa Centrom za socijalnu skrb te da planiraju s 20 milijuna kuna iz EU fondova napraviti rehabilitacijski centar sa svim onim komponentama koje Bjelovaru trebaju, a druge uljuđene sredine već imaju – istaknuo je Novosel na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio dosadašnje rezultate projekata.