Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije najmlađa je studentska udruga u Hrvatskoj, što se svakako ne bi moglo reći po do sada ostvarenim rezultatima. Iako je osnovana potkraj 2016. godine na inicijativu studenata iz nekoliko općina i gradova s područja županije, neslužbeno djeluju od 2015. godine. Jedan od njihovih najprepoznatljivijih „proizvoda” svakako je Noć bjelovarsko-bilogorskih studenata na kojoj se zna okupiti do 1.500 studenata s područja BBŽ. Organizira se u zagrebačkom Clubu Roko, polako postaje već tradicionalni događaj. Od ove akademske godine USBBŽ održavat će se dvaput godišnje, a sljedeća je na redu vrlo brzo, već 7. ožujka.

 Tri aktivna tima

– Temeljni cilj Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije je povezivanje, pomaganje i obrazovanje studenata s područja županije, te promicanje kulturnih i tradicionalnih obilježja Bjelovarsko-bilogorske županije, njezinih gradova i općina – pojašnjava Koščak, koji je od ove akademske godine predsjednik Udruge. Dodaje da aktivnosti koje organiziraju studentima nude mogućnost kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena, socijalizaciju ali i razvijanje sposobnosti kroz odgojno-obrazovne projekte. Sama udruga, kaže, podijeljena je u tri tima (marketing, ljudski resursi i edukacije, projekti i sponzorstva), formalno imaju 40-ak članova, no u radu ih sudjeluje mnogo više.

– Ponosni smo na humanitarne akcije koje smo organizirali za pomoć Društvu za zaštitu životinja „Šapa“, Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“, Udruzi „Korak dalje“ iz Daruvara za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s mentalnom retardacijom te za dječji odjel Opće bolnice u Bjelovaru. Sudjelovali smo i u akciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu „Daruj krv, spasi život!“, a organizirali smo i niz zabavnih događaja u Zagrebu poput Pub Quiza i turnira u kartanju bele jednom godišnje – govori Koščak, dodajući da se članovi udruge sastaju najmanje jednom mjesečno u Zagrebu, u prostorijama Hrvatske udruge mladih.

 Organiziraju čak i likovne radionice

Organizirali su, kaže, i predavanje o mogućnostima Erasmus+ projekta i stažiranju u institucijama Europske Unije na kojem su se studenti kroz zanimljive prezentacije upoznali s programima i mogućnostima koje im se tamo nude kao i s iskustvima koje su doživjele bivše studentice s područja BBŽ.

– Neki naši članovi završili su i edukaciju Akademije regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a cilj projekta je bio podizanje svijesti te informiranje i educiranje studentske populacije o važnosti i mogućnostima iz EU fondova. Projekt i radionice provodile su se kroz 10 mjeseci – dodaje Koščak. Spominje i likovnu radionicu „Tuševe igre” Valentine Rašan, studentice Akademije likovne umjetnosti napominjući da je to tek prva u nizu radionica koje planiraju za studente, ali i za srednjoškolce s područja BBŽ. Vrlo uspješan bio je i nedavni Sajam fakulteta na kojemu se predstavilo 40 visokoškolskih ustanova, a obišlo ga je 700-tinjak maturanata. Svakako vrijedi spomenuti i Zlatni indeks, knjižicu s mnogobrojnim popustima koje studentima nude brojne bjelovarske tvrtke.

– Zahvaljujem se BBŽ, Gradu Bjelovru i Općini Rovišće što nam pomažu i izlaze u susret, ali i onim gradovima i općinama od kojih još uvijek čekamo odgovor. Sigurni smo da nije riječ o tome da nas ignoriraju, nego imaju mnogo posla – poručuje Koščak.