U organizaciji načelnika Slavka Prišćana u Rovišću su se okupile članice Udruge općina Republike Hrvatske s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Načelnici Bereka, Dežanovca, Ivanske, Končanice, Severina, Sirača, Šandrovca, Štefanja, Velike Pisanice, Velike Trnovitice, Velikog Grđevca, Velikog Trojstva i Zrinskog Topolovca raspravljali su o aktualnom stanju i problemima s kojima se suočavaju općine i općenito jedinice lokalne samouprave u Hravtskoj.
– Smatram da je potrebno potaknuti kvalitetniji rad Udruge općina na lokalnoj razini, te jasnije artikulirati probleme s kojima se suočavamo. Uglavnom se govori o reformama, ali ne i o konkretnim problemima s kojima se jedinice lokalne samouprave suočavaju u očuvanju sela i poboljšanju kvalitete života, što je preduvjet za ostanak mladih na ruralnim prostorima – rekao je Prišćan, ujedno i član Upravnog odbora UORH.
Pad prihoda lokalnih blagajni
Svi načelnici ukazuju na isti problem, sve manje prihode lokalnih blagajni. Osnovni porezni prihod jedinica lokalne samouprave je porez na dohodak, koji se unatrag nekoliko godina stalno smanjuje zbog povećanja osobnog odbitka i promjena poreznih stopa. To pak dovodi do povećanja povrata poreza na dohodak po godišnjim poreznim prijavama.
– Za Općinu Rovišće povrat poreza lani je iznosio oko 1,3 milijuna kuna, što je 36 posto izvornih prihoda općine. Dosadašnja priča o decentralizaciji svodi se na spuštanje obveza na lokalnu razinu, a o fiskalnoj decentralizaciji nema ni riječi. Dokaz tome je niz novih obveza, poput povećanja mreže lokalnih cesta, odnosno prijenosa županijskih cesta na lokalnu samoupravu što uključuje i zimsku službu. Tu su i obveze prema važećem Zakonu o socijalnoj skrbi, te Zakonu o vatrogastvu. Dodamo li tome troškove uređenja poljoprivrednog zemljišta i poljskih puteva, te reviziju podataka za razrez komunalne naknade po nalogu Vlade, postavlja se pitanje kako sve to izvršavati bez fiskalne decentralizacije – napominje načelnik Prišćan.
Reforme nisu upitne
Da je fiskalna decentralizacija osnovni preduvjet za bilo kakav razvoj i boljitak ruralnih sredina ističe i Ivo Emić, načelnik Općine Štefanje.
– Bez toga mi ne možemo ići naprijed, a druga opcija, odnosno ukidanje općina ne može donijeti ništa dobro. Od ove Vlade očekujemo i tražimo da to shvati i krene u fiskalnu decentralizaciju i to ni na koji način neće ometati najavljene reforme. U razvijene zemljama EU lokalnim sredinama ostane 40 do 60 posto prikupljenih poreza, a da se nama ostavi 20 do 30 posto to bi već bila velika stvar – napominje načelnik Emić.

Pomoć u Saboru
Udruga općina smatra da se uz pomoć saborskih zastupnika treba čvršće postaviti i govoriti o problemima, smatraju članice Udruge općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Stoga je dogovoreno da se na idući sastanak pozovu saborski zastupnici s područja županije, koji bi trebali biti glas u Hrvatskom saboru progovarajući o stvarnim problemima sela i ruralnog prostora, koje ipak najbolje poznaju općinski načelnici kao osobe u stalnom i neposrednom kontaktu s terenom.

Porez na nekretnine
Porez na nekretnine je još jedna stvar koju imaju razvijene zemlje i od njegova uvođenja bi koristi trebale imati i općine.
– Ne treba od njega strahovati jer će donijeti reda na tržište, ali treba ga dobro pripremiti. Ne mislim da će donijeti probleme seljacima koji imaju više objekata ako se precizno odrede parametri. Ne smije se više događati da Porezna uprava ne uzima realno stanje pa je tako jedan objekt u selu koji na tržištu vrijedi jedva pet tisuća eura procijenjen na 35 tisuća i čovjek je temeljem toga morao platiti porez – kaže načelnik Općine Štefanje Ivo Emić.