Izaslanstvo Udruge općina u Republici Hrvatskoj u čijem sastavu je bio načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan razgovaralo s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem o problemima koji muče lokalnu samoupravu, a u nadležnosti su Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Među ostalima dotaknuta je raspodjela prihoda od komunalne naknade koji bi prema prijedlogu lokalne samouprave trebali u 50 postotnom dijelu biti trošeni namjenski, a u preostaloj polovini u skladu sa specifičnim lokalnim potrebama u svrhu podizanja kvalitete socijalne infrastrukture poput vrtića, škola, domova zdravlja. Prema zakonu mi smo sada potpuno ograničeni na trošenje tog novca samo za komunalne svrhe što nam otežava posao. Naravno da se ni u kom slučaju taj novac ne bi trošio na plaće ili bilo koje druge svrhe koje nemaju veze za općim podizanjem standarda života svih mještana – napominje Slavko Prišćan, ujedno i član Upravnog odbora Udruge općine.
Ministar razumije probleme
Sastanak s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja sa nastavak akcije koju je načelnik Prišćan pokrenuo organiziranjem velikog skupa u Zrinskom Topolovcu gdje su načelnici općina razgovarali sa saborskim zastupincima, a sve u svrhu skretanja pozornost na probleme općina. Stoga se govorilo i o Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, poznato kao zakonu o legalizaciji, gdje je predloženo da sredstva iz toga izvora budu u većem postotku dostupna lokalnoj samoupravi.
– Založili smo se i da Izmjene i dopune Zakona o građenju budu provedene na način da se pruži mogućnost produženja važnosti akata potrebnih za građenje, naročito u infrastrukturi, visokogradnji i niskogradnji. Ministar Kuščević je inače donedavni načelnik općine koji jako dobro poznaje funkcioniranje jedinica lokalne samouprave i obećao je uzeti u obzir preporuke i sugestije lokalne samouprave, te naglasio kako će pokušati osigurati sredstva u proračunu potrebna za komunalnu infrastrukturu – kaže načelnik Prišćan.
Analiza prije preustroja
Izaslanstvo Udruge općina razgovaralo je i sa prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Kararamarkom koji je također dao potporu, a neizostavno je dotaknuto i pitanje ukidanja općina i teritorijalnog preustroja Hrvatske
– To je tema koja se stalno poteže u javnosti i spominje se granica od pet ili tri tisuće stanovnika ispod koje bi općine trebalo ukinuti i slično. Bez ozbiljne analize ne mogu se donositi odluke koje će imati dalekosežne posljedice jer nisu sve općine u istom položaju i treba ih trpati u isti koš, a toga je svjestan i potpredsjednik Vlade – napominje načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Oprezno sa spajanjem općina
Osim ukidanja jedna od opcija je spajanje više općina kako bi se smanjili troškovi ”održavanja” i državi uštedjelo nešto novca. To svakako ima prednosti ali i mana koje bi se u praksi mogle pokazati skupom pogreškom ako ne bude ozbiljne analize preustroja.
-Svim se općinama, primjerice, sada otvara fond iz kojeg mogu povući do milijun eura i svi smo u postupku kandidiranja. Ali ako iz recimo četiri napravimo jednu općinu tada će i dalje ostati milijun eura ali na četiri puta veći prostor. Stoga u svakom slučaju treba eventualnom preustroju pristupiti oprezno – upozorava načelnik Rovšića Slavko Prišćan.