Hoće li Dom učenika srednjih škola Bjelovar smješten u Nazorovoj ulici postati hostel? Sasvim je to logično pitanje kada se prisjetimo da će dovršetkom izgradnje učeničko-studentskog doma na Poljani dr. Franje Tuđmana svi učenici promijeniti adresu. Bila bi velika šteta da potpuno uređeni i opremljeni stari prostor u Nazorovoj ulici ostane zjapiti prazan, a kao najlogičniji izbor nameće se upravo otvaranje hostela.
– To je svakako opcija jer taj prostor ima sve što je potrebno da bi mogao postati hostel i tome se ozbiljno razmišlja. Što se tiče novog doma koji će imati prazne sobe tijekom ljetnih praznika ta opcija nije realna, ali je moguće koristiti prostor za primjerice projekt razmjene studenata – napominje župan Damir Bajs. Iako Bjelovar svakako ne pripada redu gradova koji žive od turizma, prostora za hostel svakako ima, s obzirom da je riječ o objektu koji nema previsoke cijene noćenja, a vjerovali ili ne, Bjelovaru nedostaje smještajnih kapaciteta, pogotovo u vrijeme mnogobrojnih gradskih manifestacija.
Radovi kasne mjesec dana
Što se pak tiče dovršetka izgradnje Doma na Poljani dr. Franje Tuđmana, iako je bilo najavljeno da će do 17. veljače novi Učenički dom u Bjelovaru biti potpuno dovršen, opremljen i spreman za useljenje, to se ipak neće dogoditi. Rok je pomaknut za mjesec dana, ali nema straha da neće sve biti gotovo u prvoj polovici ove godine.
– Malo se sve to produžilo, no građevinski radovi su gotovi, izabran je dobavljač opreme i opremanje je u tijeku tako da će dom biti spreman za useljenje. Hoće li učenici tamo doći već ove, ili od iduće školske godine manje je važno – kaže zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel.
Županija odlučuje
Da će sve biti u redu kažu i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, koja skupa s Gradom Bjelovarom i Ministarstvom znanosti sudjeluje u financiranju tog 30 milijuna kuna vrijednog objekta. No, kada Učenički dom dobije uporabnu dozvolu postavlja se pitanje tko će se i kako u njega smjestiti. Županija koja ima osnivačka prava nad postojećim Učeničkim domom tu će imati glavnu riječ.
– Neće se dogoditi ništa drastično. Jednostavno će svi učenici i zaposlenici Doma prijeći iz stare u novu nekretninu. Mijenja se samo lokacija, dok unutarnji ustroj ostaje isti. Hoće li biti potrebe za eventualnim dodatnim zapošljavanjima odlučiti će Uprava doma u dogovoru s nama, a jasno je da za to treba i odobrenje Ministarstva znanosti – kaže župan Damir Bajs.
Bez korekcije cijena
Da će trebati neke izmjene jasno je već iz raspoloživih mjesta, jer u starom domu ih ima oko 150, a u novom 240 postelja uz maksimalni komfor. Veličina standardne sobe je od 30 do 35 kvadrata sa kupaonicom i lođom, a soba je razdvojena na dva dijela sa po dva kreveta uz dovoljnu dozu privatnosti. Uz to postoje i dvokrevetne sobe, sobe za invalide, te odgajatelje, a na svakom je katu smješteno po 14 soba. Podno grijanje u blagavaonici, pomični vanjski zastor i za lođu koju ima svaka soba, razne učionice, zajednički prostori, praonica, samo su dio sadržaja koje nudi novi đački dom.
– Mi ćemo prvo popuniti dom sa postojećim učenicima, a potom vidjeti hoće li za smještaj u preostale sobe biti dovoljno interesa srednjoškolaca. Ukoliko ga ne bude, otvara se mogućnost da to budu i studenti, no i za to će trebati posebna odluka Ministarstva znanosti jer je ovo službeno Učenički dom – kaže župan Damir Bajs.
Za sve učenike, odnosno bolje rečeno roditelje, dobra je vijest da bez obzira na prelazak u novi dom neće biti korekcije cijene smještaja.