Piše: Vedran Cindrić

Na Sajamskom prostoru u Gudovcu danas je najavljen 15. Međunarodni pčelarski sajam koji će biti održan u subotu i nedjelju (9. i 10 veljače). Najslađu sajamsku manifestaciju obogatit će i 6. Izložba vina i vinogradske opreme.

-Svečano otvorenje Međunarodnog pčelarskog održat će se u subotu u 10 sati. Sajam se održava na 5 tisuća kvadratnih metara grijanog prostora gdje će se predstaviti 136 izlagača. Izložbe će biti podijeljene u pet paviljona, a sastojat će se od izložbe i prodaje meda i mednih proizvoda kao i opreme za pčelare. Također, imamo poseban paviljon u kojem će se moći vidjeti sve inovacije u pčelarstvu, a održat ćemo i 6. Izložbu vina i vinogradske opreme – izjavio je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma. Dodao je da cijene ulaznice ostaju kao i prošle godine, dakle 20 kuna za odrasle, 15 kuna da djecu i osobe s invaliditetom dok će za predškolarce ulaz biti besplatan.
Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je da je 15. Međunarodni pčelarski sajam dokaz da smo vodeći po pitanju meda i da imamo najkvalitetniji med koji naši pčelari proizvode, ali se dotaknuo i nekih lošijih strana u ovom poljoprivrednom sektoru.

Uvozimo loše, izvozimo kvalitetno

-Treba spomenuti i neke probleme. A možda najveći je taj što mi uvozimo više meda nego što izvozimo, a ono što izvozimo je vrlo kvaliteno, a ono što uvozimo je najčešće sumnjivog porijekla i ne može se mjeriti s kvalitetom našeg meda. Postavlja se pitanje kome mi to izvozimo? Proizvodimo li med samo za bogate stolove ili za svekoliko pučanstvo. Ja bi volio da i za jedno i drugo. Volio bi da se ta pitanja malo otvore – poručio je gradonačelnik Hrebak i naglasio da će Grad ovaj kvalitetan med koji naši pčelari proizvode uvijek podupirati kao što su to radili i do sada.

-Naši pčelari iako rade najbolji med teško žive od njega. To im najčešće služi za popunjavanje kućnog budžete. No, mi iz Grada ćemo ih podupirati svake godine tako da budu što više konkurentniji – zaključio je Hrebak.

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je da je ponosan što naša županija prednjači u državi po količini proizvodnje, ali i po kvaliteti meda.
-Kada smo prije 15 godina pokrenuli Pčelarski sajam željeli smo da on postane značajan u ovom dijelu Hrvatske. Danas je on najznačajniji u ovom dijelu Europe. I za to ide zasluga našim pčelarima, Bjelovarskom sajmu i svima nama – zaključio je župan Bajs.