Naša županija je kroz povijest dala mnoge poznate nogometne suce poput Bože Mamića, Mirka Beljana i pogotovo Brune Marića, a mnogi pamte nezaboravne mahače Juru, Pervana, Fejera i Faletara. Međutim, sve njih trebao bi nadmašiti tridesetjednogodišnji Ivan Župan. Bjelovarčanin iz sezone u sezonu napreduje velikim koracima u sudačkoj hijerarhiji. Već drugu sezonu nalazi se na A listi Prve HNL, a smiješi mu se i velika međunarodna karijera.

Kao jedan od najperspektivnijih hrvatskih, ali i europskih sudaca Župan je od 19. do 28. ožujka u švicarskom Nyonu sudjelovao na UEFA Core seminaru. Uz Bjelovarčanina kao glavnog suca na seminaru su Hrvatsku predstavljali i pomoćni suci Luka Pušić iz Zagreba, odnosno Kristijan Novosel iz Valpova. UEFA Core seminari se redovito organiziraju za najtalentiranije europske nogometne suce, a zanimljivo je napomenuti da su svi djelitelji pravde iz elitnog ranga suđenja nekada prolazili ista predavanja i testiranja.

Sudio utakmicu Lyonu

– Iznimno sam ponosan i sretan jer sam uz Luku i Kristijana dobio priliku predstavljati Hrvatsku na jednom ovakvom seminaru. To je za nas sjajno iskustvo i sigurno je da će nam pomoći u daljnjim karijerama. U Nyonu smo boravili točno devet dana. Za to vrijeme smo prvo prošli fizička testiranja, zatim smo polagali testove iz pravila nogometne igre na engleskom, a nakon toga su uslijedila brojna predavanja o raznim aspektima suđenja. Bilo je tamo puno sjajnih predavača i puno korisnih informacija, a ono što s ponosom mogu reći da ni u jednom segmentu nismo zaostajali za kolegama iz drugih zemalja. Čak štoviše, bili smo im u najmanju ruku ravnopravni – kazao je Župan koji je tijekom seminara s kolegama Pušićem i Novoselom na svojevrsnoj trening utakmici dijelio pravdu na trećeligaškom susretu druge ekipe Lyona i Saint Priesta. U zahtjevnom dvoboju Bjelovarčanin je u sudačkoj nadoknadi vremena dosudio kazneni udarac za goste koji su sretno i spretno odnijeli puni plijen iz Lyona.

– S obzirom da smo bili pod velikim povećalom mogu reći da je utakmicu bilo izuzetno teško suditi. Međutim, mislim da smo odradili vrlo dobar posao i da je sve proteklo u najboljem redu. Bila je to utakmica koja je kvalitetom na razini naše Druge HNL u kojoj imamo puno iskustva, no trkački je bila ipak dosta zahtjevnija – pojasnio je talentirani Bjelovarčanin koji u svakoj prilici naglašava da mu u karijeri veliku potporu dugi niz godina pružaju Slavko Prišćan i Bruno Marić koji mu je svojevrsni uzor i mentor.

Da je UEFA Core seminar izuzetno ozbiljan i da se u Nyon ne može doći slučajno najbolje govori podatak da je stručni voditelj cijelog događaja bio Alan Snoody iz Sjeverne Irske. Njega se možda sjećaju nešto iskusniji nogometni zaljubljenici, jer riječ je o nekada sjajnom sucu koji je dijelio pravdu na svjetskim prvenstvima u Meksiku 1986. i četiri godine kasnije u Italiji.

Mentor iz Švicarske

– Na samom seminaru su po prvi put sudjelovali najbolji suci iz Amerike i Kine. Riječ je o profesionalcima koji su maksimalno posvećeni suđenu, no kod njih je vidljivo da u nekim segmentima ipak zaostaju za nama koji redovito radimo po UEFA programu. Također, svaki od nas je dobio međunarodnog mentora na razdoblje od šest mjeseci. Moj mentor je Zimmerman iz Švicarske koji je u tamošnjem savezu zadužen za međunarodno suđenje i uvođenje VAR tehnologije. S njim ću u idućih šest mjeseci, odnosno do sljedećeg seminara, biti u stalnom kontaktu. Praktički na dnevnoj bazi mu podnosim izvješća o treninzima i o utakmicama, a postoji mogućnost da dođe na jednu od utakmica u kojoj ću biti prvi sudac – pojašnjava tridesetjednogodišnjak koji je u dosadašnjoj karijeri dijelio pravdu na dvije utakmice Prve HNL. Led je probio još prošle sezone u utakmici Slaven Belupa i Intera koja je završila rezultatom 3:3, a u tekućoj je sudio dvoboj bez pogodaka između Lokomotive i Rudeša.

– Vjerujem da ću do kraja sezone dobiti još jednu utakmicu u Prvoj HNL, odnosno da ću u Drugoj HNL nastaviti s redovitom suđenjem. Moram reći da je trenutno u Drugoj HNL možda čak i nešto zahtjevnije suditi jer je puno momčadi u borbi za vrh, a isto tako i puno njih u borbi za ostanak u ligi. Svaka utakmica je iznimno važna tako da moramo biti maksimalno koncentrirani da ne bi nekoga oštetili. Sljedeće sezone ipak očekujem određeni iskorak u Prvoj HNL, odnosno vjerujem da ću dobiti znatno više utakmica u odnosu na prošlu i tekuću sezonu – poručio je Župan koji bi kroz minimalno dvije, a optimalno četiri godine mogao dospjeti na međunarodnu sudačku listu. Na taj način bi postao prvi sudac iz Bjelovarsko bilogorske županije kojeg ćemo potencijalno gledati u Ligi prvaka ili možda na nekom velikom reprezentativnom natjecanju. (mć)