Broj zaraženih osoba koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije skočio je s njih tri na pet, ali još uvijek nije došlo do lokalne transmisije, nego su svi slučajevi zabilježeni unutar obitelji, čulo se na današnjoj izvanrednoj sjednici Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Radi se o dva žarišta. Jedno je u Čazmi, a drugo u Bjelovaru i radi se o obiteljskom prijenosu. Sve službe rade svoj posao 24 sata na dan. Ono što treba reći je da se i dalje žprate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve i da naša epidemilogija otklanja svaku mogućnost širenja među građanstvom na području Bjelovara i Čazme”, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Dodao je da je u samoizolaciji 810 osoba (jučer ih je bilo 750) i posebno ukazao na odgovornost svih onih koji su u samoizolaciji.

„Sve osobe koje su u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im izrečene. Moraju paziti da, dokle god imaju takvo rješenje, ne idu van, da vrše samokrontrolu i sve druge okolnosti koji bi mogle dovesti do toga da se proširi virus, a da ni ne znaju da ga imaju”, napomenuo je župan.

„Znamo da je lijep i sunčan dan kao stvoren za druženje, ali izbjegavajte to. Zaštitite zdravlje sebe, svojih najbližih i čitave zajednice”, dodao je.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch izjavio je da je do danas 48 osoba testirano na koronavirus, pri čemu je pet osoba pozitivno, a dvije su osobe hospitalizirane.

„Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i da slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke. Šititi sebe je najbolja zaštita”, poručio je Allouch.

Epidemiologinja Vesna Grgić kazal je da imamo sreće što je za sad sve ostalo u obiteljskom kontaktu te nemamo lokalnu transmisiju prenošenja u normalnoj populaciji kao što se prenosi gripa. „Za sada je sve pod kontrolom”, naglasila je Grgić. Pojasnila je da se za svaki slučaj potvrđenog ili onoga tko se testira provodi epidemiološku anketu i točno popisuju kontakte ljudi koje su imali zadnjih 14 dana.

„Potom se vrši nadzor nad tim ljudima i to je naša najvažnija protuepidemijska mjera. Osim naših mjera treba se pridržavati svega što nacionalni i županijski Stožer ponavljaju”, naglasila je Grgić.