Iako je nedjelja, Gradski muzej je danas bio krcat. Naime, danas je u Gradskom muzeju Bojan Navojec otvorio je svoju prvu izložbu kao konceptualni umjetnik grada Bjelovara. Navojec, umjetničkim imenom Sir Buco za kojeg kaže da je ‘Sir’ titula, a ‘Buco’ stil života multimedijsku izložbu nazvao je ‘U potrazi za izgubljenim šahtom’ koju su Bjelovarčani u velikom broju posjetili.

Izložba je to o najrasprostranjenijem Bjelovarčaninu u svijetu, a to je Tomo Vinković i njegov šaht koji je Navojec viđao i fotografirao diljem svijetu. Te fotografije bjelovarskog šahta Tome Vinkovića iz Manile, Sydneya, Havane, Rima, Amsterdama, Lastova, Dubrovnika i drugih gradova gdje ih je Navojec – Sir Buco posljednjih 15 godina fotografirao izložene su na šetalištu oko Gradskog muzeja.

-Malo je toga, nažalost, ostalo zapisano o šahtu ‘Tomo Vinković’. No, ne može se zanijekat činjenica da su, kao rijetko koja stvar u našem društvu, nepromijenjeni preživjeli razne političke sisteme, smjene vlasti, ratna razaranja, kraj analognog i početak digitalnog doba. Tomo Vinković prkosi vremenu. On je veleposlanik našeg grada, onaj naš ”netko” s prestižnom adresom, onaj koji je sitna, nebitna slova B J E L O V A R utisnuo u neke veće i slavnije ulice. Onaj koji će ostati i poslije nas. Prepoznao sam ovaj šaht kao moguću i vjerojatno najautentičniju kulturnu baštinu našeg kraja. Ova je izložba pokušaj da to prepoznaju i drugi– stoji u izjavi Navojeca.

Prije same multimedijske izložbe, ravnatelj muzeja Grada Bjelovar Milan Pavlović i autor izložbe Bojan Navojec – Sir Buco umjetničkim performansom svečano su unesli šaht Tomo Vinković u Gradski muzej. Prvu multimedijsku izložbu, koja će biti inače otvorena do 9. lipnja vodio je sam Navojec – Sir Buco, a posebni gosti su mu bili i Antonio Nuić, jedan od vodećih hrvatskih redatelja, Marija Škaričić, Alan Katić, Goran Navojec i brojni drugi. Inače, multimedijska izložba u Gradskom muzeju sastoji se od tri dijela s audiovizualnim konceptom (vec)