Bivši tajnik Športske zajednice Grada Bjelovara koji je za manje od deset sati putovao do Splita i nazad i unutar toga vremena uspio pregledati bazenske komplekse, Hrvatsku je obilazio u svojem privatnom automobilu na račun te neprofitne organizacije i kako bi se na vlastite oči uvjerio u funkcioniranje terena s umjetnom travom. Naime, bivši tajnik i visokopozicionirani član HSLS-a početkom svibnja 2019. godine putovao je u Poreč, a u tom istarskom gradiću poznatom po turizmu boravio je, stoji u putnom nalogu, zbog informiranja i pregleda materijala za atletske staze i umjetnu travu u praktičnoj primjeni.

Umjetna trava ‘u praktičnoj primjeni’

Iako je gomila terena s umjetnom travom u puno bližem Zagrebu, bivši tajnik Kiđemet prema nalogu još uvijek nepoznatog nalogodavca, svoj posao odlučio je odraditi toliko temeljito da nije žalio ni vremena ni puta, a pokazat će se, ni novca Šporstke zajednice. U putnom nalogu stoji da je iz Bjelovara krenuo u šest sati ujutro, a vratio se u 19 sati i 15 minuta. Kako je na službenom putovanju proveo 13 sati, isplatio si je i 150 kuna dnevnice, te uobičajenu tarifu za korištenje osobnog automobila od dvije kune po kilometru. Iako je na relaciji Bjelovar – Poreč potrebno samo u jednom pravcu platiti cestarinu do Rijeke od 70 kuna te dodatnih 30 kuna za prolazak kroz tunel Učka, putnim nalozima nije priložen račun za cestarinu niti je taj trošak isplaćen.

Sve zajedno, diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije toga je dana Športsku zajednicu koštao 1.696 kuna. Nepunih mjesec dana kasnije, 1. lipnja, ponovno sjeda u svoje osobno vozilo, iako Športska zajednica koristi dva službena vozila, ali ovoga puta odlazi se informirati o atletskim stazama i umjetnoj travi ”u praktičnoj primjeni” u 400-tinjak kilometara udaljeni Zadar. Iako cestarina do Zadra iznosi 121 kunu u jednom pravcu, tajnik ponovno ne prilaže račun za cestarinu, niti traži od Športske zajednice da mu je isplati. Športska zajednica isplaćuje mu točno 1.700 kuna, jer je uzeo dnevnicu od 150 kuna te u putnom nalogu naveo da je prošao ukupno 775 kilometara.

Alen Kiđemet bio je vjeran pratitelj svojem stranačkom kolegi Dariju Hrebaku tijekom predizbornih kampanja, ne znajući da će ga se jednog dana morati odreći

Destinacija – Umag

Tajnik koji je volio putovanja sredinom sljedećeg mjeseca ponovno sjeda za upravljač, a ovoga puta destinacija je Umag. Nije to njegovo jedino putovanje u idilični gradić na sjeverozapadu Istre, no kao i u svim drugim navedenim putnim nalozima, vrlo je zanimljiva svrha putovanja. Ovoga puta bivši tajnik napisao je sljedeće: „Umag ATP i obilazak terena za sportska događanja”. Bjelovar, barem za sad, nije postao grad sira, rukometa i tenisa, a Športska zajednica bivšem tajniku isplatila je 1.642 kune za dnevnicu i napravljenu kilometražu. Ne treba posebno napominjati da niti s putovanja do Umaga i nazad bivši tajnik nije donio račune za plaćenu cestarinu, niti je tražio isplatu tih troškova.

Isplatio si naknadu, a koristio službeno vozilo

Bivši tajnik Kiđemet nije putovao samo na udaljene destinacije Lijepe naše, nego i na one mnogo bliže. Na kraćim relacijama koje je radio, zbog jednog „sitnog” detalja najzanimljivija su dva naloga, i to ona za zamjenu pneumatika, narodski rečeno guma na kotačima. Riječ je o zamjeni pneumatika i pregledu službenog vozila koje koristi Športska zajednica Grada Bjelovara, a riječ je o kombiju Opel Vivaro registarskih oznaka ZG8127GU.

Tijekom prošle godine tako je putovao jednom u Zagreb, a jednom u Veliku Goricu na „pregled automobila i zamjenu pneumatika”, za što mu je Športska zajednica isplatila uobičajene dvije kune po kilometru. Iznosi od 374 i 378 kuna su, u odnosu na neke druge, zanemarivi, no u ovom slučaju vrlo je sporno to što su isplaćeni. Kao i na svim ostalim nalozima, ponovimo, Kiđemet je uzimao naknadu od dvije kune po kilometru, no to je naknada koja se isplaćuje samo za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i po slovu zakona ne smije se isplaćivati za korištenje službenog vozila. Iako su taj previd otkrili novinari, Služba za unutarnju reviziju Grada Bjelovara nije ga otkrila, što je posebno intrigantno. Nastavit ćemo tu temu čim od Grada Bjelovara dobijemo službeno očitovanje na naš upit. (sg, ik)