Već s prvim naznakama početka jeseni, pušten je „duh iz boce“. Epidemiolozi su, naime, potpomognuti medijskom pažnjom, već počeli upozoravati na skorašnji dolazak sezone gripe, koja svake godine iznenadi s nekim novim podtipom virusa. Aktualna upozorenja gotovo tri mjeseca prije sezone gripe dodatno dobivaju na težini prisjetimo li se kako je prošle godine u Hrvatsku stigao novi soj virusa, poprimivši razmjere intenzivne epidemije s teškim kliničkim slikama i smrtnim posljedicama. Stoga epidemiolozi podsjećaju i na rezultate povijesnih praćenja unutar naših granica, koji govore u prilog pravilu kako je sezona nakon pojavljivanja novog soja gripe uvijek gora od prethodne.

Podtip A/H1N1

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Nikolina Obran potvrdila je za Bjelovarac kako je u sezoni 2016./2017. godine dominantan tip virusa bio podtip A/H1N1 koji više pogađa starije ljude, kod kojih su rizici od razvoja komplikacija gripe daleko veći.

-U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zabilježeno je ukupno 2.112 prijava oboljelih od gripe, te nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj – potvrdila je dr. Obran.
No, usred lanjske sezone, pojavio se i novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano koji se, tvrde epidemiolozi, pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa iz 2009. godine.

Neutrošene doze cjepiva

Kao jedan od temeljnih problema liječnici ističu još uvijek nisku svijest građana o potrebi cijepljenja, posebice osoba starije životne dobi pa i djece.
Kako navodi epidemiologinja Obran, na području čitave Bjelovarsko-bilogorske županije u sezoni 2016./2017. godine, cijepljena je svega 8.721 osoba te je od ukupno 8.880 naručenih, 159 doza cjepiva ostalo neutrošeno. Stoga je Županijski zavod za javno zdravstvo, dodaje dr. Obran, i za ovu sezonu naručio istu količinu cjepiva, te se procjenjuje kako će to biti dovoljno.