Piše: Sanja Klinac

U današnjim, za hrvatsko školstvo još uvijek prilično kriznim, uvjetima nije lako pripremiti mlade ljude za tržište rada. U bjelovarskoj Obrtničkoj školi novi smjer CNC operatera uspjeli su uvesti 2005. godine, kada su projektom ostvarili bespovratnih europskih 145 tisuća eura za nabavku istoimenog stroja. I od tada ga čuvaju kao oko u glavi jer i najmanji popravak školu bi bacio u preveliki trošak. Ravnatelj Branko Cvetković i profesor Božidar Čordaš zbog toga su odlučili pokušati u učeničkoj radionici s đacima napraviti drugi, manji CNC stroj, na kojemu se može obavljati većina radnji kao i na velikom bratu. Doslovce od najsitnijeg dijela do kompletnog stroja upravo su završili i s ponosom ustvrđuju kako je svojevrsni revolucionarni pothvat.

Nastavljaju dalje

-Izrada nas je stajala oko 15 tisuća kuna i sada možemo priuštiti našim učenicima da sve radnje, od programiranja, do izrade raznih dijelova, rade koliko i kada žele. Prvenstveno ćemo se bazirati na graviranju, ali već od plastike izrađujemo i dijelove za robotske ruke i pametne autiće. Ovo posljednje za maturalni je rad izradio naš učenik Vinko Živica i tu ne stajemo. Osim pametnih autića, planiramo izraditi još malih CNC strojeva – ponosan je ravnatelj.
U školi ističu kako su sada na posebnom dobitku učenici koji su željni dodatnih znanja. Ovaj, školski stroj smiju rastaviti i vidjeti svaki korak njegovog nastajanja, a i potrošni materijal daleko je jeftiniji od nekih drugih na kojima se stječu znanja u takvim strukovnim usmjerenjima. U protivnom, doznajemo od profesora Čordaša, trebali bi imati barem još jedan skupocjeni veliki CNC stroj i nekoliko rashodovanih.

Karta za siguran posao

– Skoro sve škole su napravile 3D printere i to je sada jako moderno. No, mi smo uvidjeli da je tinta za njih jako skupa i tako smo u zajedničkom promišljanju došli na ideju da ćemo napraviti nešto što nas u startu neće puno koštati, a niti kasnije nećemo imati velike izdatke. Tako smo na školskim strojevima starima i po 50 godina odlučili izraditi baš sve dijelove za naš mali stroj i uspjeli smo u tome – opisuje jednogodišnji posao profesor Čordaš. Da je ono što im je škola omogućila više nego odlična stvar svjedoče i učenici. Maturanti Marko Šegrt i Marin Radelić već su stasali u samostalnog naučnika u kalinovečkog tvrtki gdje odrađuju praksu.
– Ovakvu školu nemamo u okolici, a zanima me rad na CNC-u. To je budućnost, a očekujem kao ću bez problema naći i posao – kaže Šegrt.