Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U nedjelju, 22. studenog održat će se unutarstranački izbori u HDZ-u. Naime, nakon što su članovi te stranke u ožujku birali svoje vodstvo gdje je uvjerljivo pobijedila opcija Andreja Plenkovića, u nedjelju članovi HDZ-a biraju predsjednike i potpredsjednike gradskih i općinskih organizacija.

No, kada se pogledaju kandidacijske liste gradskih i općinskih organizacija vrlo se lako da zaključiti da će ovi izbori biti sve, samo ne neizvjesni. Naime, od 5 gradova i 18 općina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji sučeljavanje kandidata dogodit će se u samo tri općine. Što se tiče izbora za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, tu je također, kao i u svim gradovima u županiji, samo jedan kandidat.  No, krenimo redom.

Gradovi bez sučeljavanja

Bjelovar kao najveći grad u županiji ima i najveću organizaciju čiji je dugogodišnji šef Ante Topalović koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća. Topalović je predao kandidaturu za novi mandat predsjednika Gradske organizacije HDZ-a još 5. studenog, a u njegovom timu za potpredsjednika su još Zoran Bišćan, inače član Uprave Vodnih usluga, Marko Marušić, predstojnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područnog ureda Bjelovar i Nenad Martinovski, zaposlenik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i gradski vijećnik HDZ-a. Topalović na ovim izborima neće imati protukandidata to jest jedini je član HDZ-a u Bjelovaru koji se kandidira za predsjednika Gradske organizacije.

Nadalje, u Daruvaru se za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a kandidirao gradonačelnik Damir Lneniček i jedini je kandidat na izborima. U Čazmi se za predsjednika kandidirao Ivica Vranić, predsjednik Gradskog vijeća Čazme i jedini je kandidat na izborima. U Grubišnom Polju za predsjednicu Gradske organizacije HDZ-a se kandidirala Marija Jungić, inače predstojnica Ureda državne uprave Bjelovarsko – bilogorske županije koja će biti jedina kandidatkinja na izborima. U Garešnici se za predsjednika kandidirao Željko Starčević, predsjednik Gradskog vijeća Garešnice i, pogađate, bit će jedini kandidat na izborima.

Totgergeli jedini kandidat

Što se tiče kandidatura za predsjednike općinskih organizacija, kao što smo naveli, od 18 općina u samo 3 će biti sučeljavanje i to u Šandrovcu, Velikom Grđevcu i Velikoj Pisanici. Naime, u Šandrovcu će se sučeliti Miroslav Sokolić, aktualni predsjednik općinskog vijeća te Dario Halauš koji uživa potporu mladeži HDZ-a. Malo južnije, u Velikoj Pisanici, snage će, iznenađujuće, odmjeriti čak troje kandidata od čega dvije dame, Lahorka Nemet i Katica Major te Zdravko Soptija. U Velikom Grđevcu koplja će ukrstiti Matija Grdinić i Pero Solić.

Za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a kandidirao se dugogodišnji predsjednik iste, Miro Totgergeli. Jedini je kandidat.