-Kod nas ne vrijedi izreka svi sve znaju, jer je selo preveliko i predugačko da bi se svi poznavali-kaže Stjepan Nemet, predsjednik Mjesnog odbora Velika Pisanica

Između 33 naselja Bjelovarsko – bilogorske županije vladaju velike razlike, od broja stanovnika, naseljenih kuća, pa do same fizičke veličine, odnosno dužine pojedinog sela. Naselje Velika Pisanica tako je dugo čak 13 kilometara, te se time smatra najdužim selom u Hrvatskoj. Od table do table se ima što voziti u automobilu,a kamoli hodati. Svoj put Pisanica započinje u nizinskom dijelu, da bi se kasnije poput žile kucavice provlačila šumama, poljima i prirodnim livadama u sve brdovitiji dio i završila svoj put na brdu u naselju Nova Pisanica. Prema popisu stanovnika iz 2011. godine u Velikoj Pisanici ih je bilo 1058 u raspoređenih u 675 kućanstava, a život u tako velikom mjestu više podsjeća na grad nego na selo u kojem svi sve znaju.
Više grad nego selo
Kod nas baš i ne vrijedi ta izreka jer je selo jednostavno preveliko i predugačko da bi se svi poznavali. Posebice je nakon Domovinskog rata ovdje bilo dosta iseljavanja i doseljavanja i više se to ne može sve poloviti. Teško je znati tko dolazi ili odlazi ako živi osam kilmetara daleko od vaše kuće pa smo u tom smislu više grad nego selo. Stoga se i kod predlaganja članova Mjesnog odbora mora gledati da budu iz svih ”krajeva ” kako bi se čuo glas svih članova – smije se Stjepan Nemet, predsjednik Mjesnog odbora Velika Pisanica, i dodaje kako je u malim selima lakše organizirati sve društvene akcije i i uvijek je odaziv mještana puni veći.
Šest stanovnika u tri kuće
I dok je Velika Pisanica ima stanovnika kao neki bjelovarski kvartovi, primjerice Radničko naselje, na drugoj strani ljestvice su naselja sa jednoznamenkastim brojem stanovnika. Najmanja sela po tome su Mala Dapčevica i Mala Jasenovača sa po tri stanovnika, Mala Klisa sa dva stanovnika, te negativni rekorder Cremušina gdje živi samo je osoba. No, pitanje koje traži odgovor je koje je selo fizički najkraće? Tu možda ipak treba staviti Lasovac Brdo koje ima šest stanovnika u tri kuće, a smješteno je na jedva stotinjak metara šodrane ceste. Iako je riječ o najkraćem selu u Općini, a možda i cijeloj Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, ima jednaki tretman kao sva druga sela.
Selo je selo
-Moglo bi se reći da je to najkraće selo, no trudimo se i tamo donijeti svu komunalnu infrastruktruru kao i u ostatku općine. Doduše to je postalo moguće tek nakon što je proglašena Općina Šandrovac. Inače riječ je o selu koje je do 1941. godine bilo dobro naseljeno, no potom je stanovništvo počelo odlaziti u Lasovac- kaže načelnik općine Šandrovac Josip Dekalić.
Depopulacija je nastavljena sve dok u Lasovac Brdu nisu ostale samo tri kuće iako je zanimljiv sastav stanovništva koje tamo živi.
-Selo je dosta ”odvojeno” od svijeta, no svejedno su tamo doselile dvije obitelji iz Zagreba , no članovi jedne su u međuvremenu preminuli – kaže načelnik Dekalić.

Svaka kuća ima svoju banderu
Od mjesnog doma u Lasovcu do prve kuće u Lasovac Brdu ima dobra tri kilometra, no selo ima struju, u planu je i asfaltiranje pristupne ceste, a kad je potrebno i zimska služba rasčišćava snijeg. No, u tome se mogu pronaći i neke smiješne brojke.
-U Lasovac Brdu smo instalirali i javnu rasvjetu. No, ispalo je da ima pet stupova javne rasvjete, a samo tri kuće koje oni osvjetljavaju – zaključuje načelnik Dekalić.