Prije šest godina obnovljeno je Društvo esperantista Bjelovar, a danas ima 40 članova. Društvo je lani bilo veoma aktivno. Zahvaljujući Gradu Bjelovaru dobilo je prostor za djelovanje u kojem je ovih dana održana redovna godišnja skupština. Po riječima predsjednika Franje Forjana, Društvo je ostvarilo plan rada. Između ostalog Hrvatski savez za esperanto vratio je knjige nekadašnjeg Društva esperantista u Bjelovaru. One su tako sredinom godine postale dijelom društvene biblioteke koja je osnovna u Društvu i kojom se članovi mogu koristiti. Članovi Društva su tijekom godine sudjelovali na brojnim susretima s drugim društvima te na predstavljanjima knjiga, a sudjelovalo je i u objavljivanju dječjeg romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ na esperantu. Glavni događaj društva bila je tradicionalna manifestacija „Esperantisti Bjelovara svome gradu“, koja je održana po četvrti put. Zemlja partner društva bila je Srbija, a trodnevna manifestacija bila je začinjena brojnim sadržajima, izložbama, predavanjima i promocijama. To je tek dio aktivnosti, kako se moglo čuti na godišnjoj skupštini, na kojoj su sva izvješća prihvaćena, kao i plan rada za ovu godinu.

-Središnji događaj za Društvo ove godine bit će organizacija manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu“. Održat će se u kolovozu u okviru „Kulturnog ljeta “. Novost je što ove godine naše Društvo organizira i INTERFEST – međunarodni susret esperantista iz cijelog svijeta – ističe predsjednik Forjan.
Uz to, tijekom godine društvo će organizirati tečajeve za početnike i napredne u učenju esperanta, povezivat će se esperantistima iz zemalja s kojima Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju sporazume o suradnji. Prisustvovat će i organizirati promocije, izložbe, a nastavit će raditi i dalje na ustroju svoje knjižnice odnosno povećavanju njezina knjižnog fonda. U Društvu se nadaju da će ove godine nastaviti i s objavljivanjem glasnika „Bjelovar folio“ i to na svojim internetskim stranicama, u kojem bi se redovito objavljivale sve aktivnosti Društva esperantista Bjelovar.