Bez obzira na vremenske prilike u Zoni malog i srednjeg poduzetništva radi se punom parom na realizaciji trenutno najvrijednijeg industrijsko-proizvodnog pogona u Hrvatskoj. Naime, francuska tvrtka sa zagrebačkom adresom Energostatik, investitor je gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu vrijednog 34 milijuna eura, a izgradnja je ušla u najkompleksniju fazu.

Iz Finske u dijelovima

-Nakon odrađenih zemljanih radova te građevinskih radova s postavljanjem prve deke na glavnu zgradu energane, ovih dana započeli su pripremni radovi za postavljanje kotla za buduće postrojenje energane. Kako je riječ o jedinstvenom kotlu promjera 27 metara, teškom čak 45 tona koji je iz Finske došao u dijelovima, kotao se postavlja dio po dio i to uz pomoć 120 tonske dizalice, nakon čega ga tim varioca pažljivo vari pazeći na svaki milimetar.

Moramo to napraviti do 24. rujna kada kreće montaža čelične konstrukcije i postavljanje 250 tona teškog turbinskog stola na devet metara visine, objašnjava glavni inženjer gradilišta i direktor Energostatika, Laurent Sessa. Velik je to izazov za građevinare, stoga se radi pažljivo vodeći računa o svakom detalju kao bi sve prošlo kako je i planirano. Paralelno s tim dobro napreduju i radovi na postavljanju 4,5 kilometara 35 kilovoltnog dalekovoda od Malih Zdenaca do Grubišnog Polja nakon čega će uslijediti i modernizacija trafostanice koja će cijelom grubišnopoljskom području osigurati stabilnu i sigurnu distribuciju energije.

 Rokovi stišću

Podsjetimo, posao je to koji je Energostatik preuzeo od HEP-a sve kako bi se bez zastoja na gradilištu moglo raditi kako je i planirano. Uz to su počele pripreme početkom listopada planirano otvorenje novog gradilišta na kojem će uslijediti gradnja najmodernije sušare. Rokovi nas stišću i moramo ih poštivati, kaže, glavni inžinjer gradilišta, čvrsto uvjeren da će opsežan projekt gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu od 24 megavata sa sušarom za drvo kapaciteta 2600 kubika biti završen za najviše dvije godine.