BJELOVAR – U Gradskom muzeju otvorena je gostujuća izložba iz Češke pod nazivom ‘Barun Trenk – novo lice legende’. Barun Franjo Trenk jedna je od najznačajnijih osobnosti u vojnoj i kulturnoj povijesti Europe u 18. stoljeću.

O barunu Trenku kao povijesnoj ličnosti, prije svegao kao utemeljitelju i vođi Trenkovih pandura, puno toga je poznato, stoga je cilj ove izložbe prikazati baruna Trenka na jedan sasvim novi način. Na temelju barunovih posmrtnih ostataka koji su od njegove smrti do danas pohranjeni na mjestu gdje je i umro – u zloglasnoj tvrđavi Špilberg, izgrađenoj na brdu iznad Brna, tim stručnjaka iz nekoliko brnskih institucija – Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice, uz pomoć suvremene tehnologije, uradio je trodimenzionalni barunov portret.

Najzaslužniji za ovu novu barunovu projekciju je tim forenzičkih antropologa koji su istražili kako se barunov burni život odrazio na njegovo tijelo, dok je tim informatičara uz upotrebu najsuvremenije računalne tehnologije rekonstruirao fizički barunov izgled. Načinjen je i kratki video u kojem virtualni barun šeće utvrdom Špilberk, piše pismo u ćeliji i svira violinu.

Izložba je dokumentarna, dopunjena je 3D printevima (vlasništvo Muzeja grada Brna), eksponatima iz Gradskog muzeja Požega, Muzeja Slavonije Osijek i oružjem iz našeg muzeja kao primjer oružja kakvim se ratovalo u barunovo doba. Organizatorica izložbe je viša kustosica Gradskog muzeja Silvija Sitta, a izložba će biti otvorena mjesec dana.