Znate li koliko su novca Bjelovarčani isplatili bivšem gradonačelniku i njegovim zamjenicima tijekom posljednjih šest mjeseci temeljem Zakon o jedinicama lokalne i regionalne samouprave? Ne znamo ni mi, jer nam iz gradske uprave taj podatak nisu željeli ustupiti. Pri tomu, razlog kojim opravdavaju uskraćivanje spomenute informacije potpuno je apsurdan.

Čuvanje gradonačelnikovog identiteta

– Ukupan iznos naknade za sve troje bivših lokalnih dužnosnika predstavlja osobni podatak za svakoga od njih jer se tiče njihovog osobnog statusa prema osnovi primanja što je zaštićeno Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Uredbom EU o zaštiti osobnih podataka, zbog čega tu informaciju ne možemo učiniti javno dostupnom bez privole samih osoba tj. dužnosnika – odgovorili su na naš upit iz gradske uprave. S obzirom da je riječ o najbanalnijoj cifri, i to čak ne o pojedinačnim iznosima, nego zbroju, svakom sa završena četiri razreda osnovne škole trebalo bi biti jasno da se iz toga ne može “iščupati” nikakav osobni podatak.
Uostalom, riječ je o javnim osobama čiji su identiteti ionako već poznati, kao i iznosi plaća i ostala imovina koju imaju. Informacija o tomu koliko su nas koštali bivši dužnosnici tim je bitnija jer najmanje jedan od njih, a riječ je bivšem gradonačelniku Antunu Korušecu, svoje pravo na naknadu nije morao iskoristiti. No, krenimo redom.
Jednog dana kad poludim, otići ću u mirovinu i ostaviti vas da se sami izvlačite iz ovoga, znao bi govoriti bivši bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec svojim najbližim suradnicima kada bi se iz nekog razloga jako naljutio, a takve situacije, bez imalo ironije, prilično su česte na toj dužnosti. U spomenutim situacijama, popularni Toni nije, kako se kaže, prijetio praznim pištoljem.
Rođen 18. siječnja 1951. godine, s više od 40 godina radnog staža na koji je i sam često s ponosom upućivao, imao je sve uvjete za punu starosnu mirovinu koja, čak i kada ne bi koristio onu povlaštenu, saborsku, ne bi bila nimalo mala.

Sve je po zakonu

Osim visoke gradonačelničke neto plaće od 16 tisuća kuna mjesečno, i na prethodnim pozicijama, primjerice kao drugi čovjek Zavoda za javno zdravstvo, uživao je visoku plaću. Uostalom, bivši gradonačelnik upravo biološkim razlozima opravdavao je svoj izostanak iz utrke za bjelovarskog gradonačelnika. Utrke u kojoj je, po mnogima, bio siguran pobjednik. Umjesto toga, povukao se u stranu, prepustivši čelnu poziciju svojoj zamjenici Novosel, dok je on nosio listu za Gradsku vijeće koja je osvojila tri mjesta.
No, kada ga je početkom lipnja prošle godine u fotelji bjelovarskog gradonačelnika zamijenio Dario Hrebak, Korušec nije pohitao do Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Imao je on ispunjene sve zakonske uvjete za izdašnu mirovinu iz državnog proračuna, ali istodobno je kao bivši gradonačelnik imao pravo i na još velikodušniju naknadu iz bjelovarskog gradskog proračuna.
Naime, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, bivši dužnosnici, a to su, među ostalim, i gradonačelnik i njegovi zamjenici, imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću i plaćen staž. Njihove plaće, dakako, nekoliko puta veće su od prosječnih plaća u Bjelovaru, a isplaćuju se u brutu, što znači dodatni trošak za Bjelovarčane.
– U trenutku prestanka obnašanja dužnosti gdin Korušec nije bio umirovljen, odnosno nije dostavio, predočio ili na bilo koji drugi način obavijestio Grad Bjelovar da mu je deklaratorno utvrđeno pravo na mirovinu. Budući da se u slučaju bivšeg gradonačelnika radilo o profesionalnom obnašanju dužnosti te se ne radi o ugovoru o radu, iz navedenog slijedi da osiguranik mora sam podnijeti zahtjev za umirovljenje. Kako gospodin Korušec nije do trenutka kad se odlučivalo o pravu na isplatu naknade tijekom šestomjesečnog razdoblja, dostavio rješenje o umirovljenju, njegovo pravo na naknadu bilo je u skladu s odredbama zakona – odgovorili su iz gradske uprave. Iako je, ponovimo, Korušec imao svako zakonsko pravo na vrtoglavu naknadu na račun Bjelovarčana, svakako postoji određena moralna upitnost toga čina. Korušec je imao puno zakonsko pravo umiroviti se i primati poprilično visoku mirovinu koja usto ne bi išla iz džepova onih koji su ga izabrali da ih zastupa.

Novosel se nije mogla vratiti?

Kod Lidije Novosel, bivše zamjenice gradonačelnika, situacija je pomalo kompliciranija. Na mjesto zamjenice gradonačelnika ona je pristigla iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, gdje je bila ravnateljica. Zamijenio ju je Dalibor Vukalović, kojemu mandat ističe u listopadu ove godine. Čini se, dakle, da si Novosel nije osigurala radno mjesto nakon isteka dužnosničkog mandata, a tomu u prilog dodatno svjedoče aktualna događanja.
– Na dužnost zamjenice gradonačelnika Novosel je došla s mjesta ravnateljice te u trenutku prestanka obnašanja dužnosti nije imala sporazum s čelnikom tijela o povratku na radno mjesto i poslove koje je obavljala prije obnašanja dužnosti ili druge odgovarajuće poslove – odgovorili su na naš upit iz gradske uprave. Unatoč tvrdnjama iz gradske uprave, upućeni u pravne procedure tvrde da je i Novosel mogla, da je htjela, vratiti se u TUPŠ, ali ne na mjesto ravnateljice, nego da joj je škola bila dužna osigurati radno mjesto sukladno struci, a ona je pedagoginja, no ta teorija ne mora nužno biti točna. Izdašnu naknadu Bjelovarčani su isplatili i na račun zamjenice Jasne Višnjević, no s obzirom da je ona na dužnosničko mjesto pristigla iz “realnog sektora”, ona se doista nije imala gdje vratiti, pa je situacija tu prilično čista.