Bjelovarčanin Krunoslav Palata ovog ponedjeljka ujutro doživio je jedno od najvećih iznenađenja u svom životu. Sjedajući u automobil, on je pored garaže u svojem dvorištu ugledao 200-tinjak kilograma tešku krmaču. Bjelovarskoj javnosti Palata je inače poznat kao povjerenik Udruge Franak, a sa svinjogojstvom nemam nikakve veze, osim što je, poput većine, ljubitelj svinjskih prerađevina.
– Živim u Starim Plavnicama, a samo dva susjeda bave se svinjogojstvom. Jedan živi par kuća od mene, a taj mi je rekao da su mu sve svinje na broju. Još se našalio kazavši da će pristaviti vodu da “riješimo” krmaču koja mi je završila u dvorištu. Ostavio sam krmaču u dvorištu i krenuo kod udaljenijeg susjeda, kada me supruga nazvala da nam je došao gospodin čija je krmača – prepričava Palata. Vlasnik krmače svinjogojac je iz Velikih Sredica, a toga jutra krenuo je na sajam u Rovišće s dvije krmače u natkrivenoj prikolici, tzv. “gajbi”. Kupca je brzo pronašao, a kada je podigao ceradu, uslijedio je pravi šok. Umjesto dvije, u prikolici je stajala tek jedna krmača.
Treća sreća
– Triput se iz Rovišća vraćao do Sredica i nazad, a tek treći put ugledao je krmaču u mojem dvorištu. Kad sam pitao kako ću znati da je njegova, pokazao mi je markicu tako da je sve okej. Ni njemu ni meni nije jasno kako je krmača uspjela zbrisati iz gajbe. Pretpostavljamo da se popela na drugu krmaču i iskočila – govori Palata i u šali dodaje kako mu je u dvorište stiglo stotinu kilograma kobasica i čvaraka. Od vlasnika nestašne krmače nije tražio naknadu, a i tu se našalio kazavši kako članovi Udruge Franak moraju biti skromni i pošteni.