Za tri dana, 22. veljače, Bjelovar će biti domaćin najvećoj znanstvenoj konferenciji o HIV-u koja je ikad održana na ovim prostorima. O toj temi Bjelovarčanima će govoriti najugledniji hrvatski stručnjaci za HIV te drugi liječnici i znanstvenici. Organizator skupa je Gradski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a povod za organizaciju jest životna priča Maria Lemešića, kuhara u II. osnovnoj školi Bjelovar, koji je na bolovanju posljednje četiri godine, otkako se saznalo za njegovu dijagnozu. On se uskoro planira vratiti na posao, no želja mu je prija toga educirati Bjelovarčane i uz pomoć eminentnih stručnjaka dokazati im da on ni za koga na predstavlja opasnost. Marievu priču objavili smo pretprošlog tjedna ekskluzivno u Bjelovarcu, a reakcije na nju su, kaže nam sam Mario, bile uglavnom pozitivne.

Veliko srce 

-Iako sam malo strahovao od toga kako će ljudi reagirati na moj istup, ostao sam ugodno iznenađen jer nisam naišao na bilo kakve negativne komentare i primjedbe. To me potaknulo da ustrajem i izborim se za povratak na svoje radno mjesto, koji priželjkujem već duže vrijeme – kazao nam je Mario.

On, doduše, nije prva osoba na čijem su primjeri Bjelovarčani imali priliku testirati svoju toleranciju prema onima koji su zaraženi HIV-om. Da su iznimno tolerantni i da imaju veliko srce, pokazali su i 2002. godine kada se u Kaštelima digla hajka na dvije HIV pozitivne djevojčice, sestre Elu i Ninu i kada su tamošnji mještani zahtijevali da ih se makne iz te sredine. Šačica bjelovarskih srednjoškolaca tada je pokucala na vrata tadašnje gradonačelnice Đurđe Adlešič i predložila joj da Elu i Ninu pozove u Bjelovar.

-Ne mogu vam opisati koliko sam tada bila ponosna na Bjelovar i Bjelovarčane koji su bili spremni tim djevojčicama pružiti ruku i dati im novi dom. Ali, baš takvi jesu Bjelovarčani, kad je riječ o velikim i važnim temama i kad treba pokazati da smo uz nekoga. Tada nam nema ravnih. Sjećam se da je tu inicijativu tada pohvalio i prof. dr. Željko Tanjić, koji se zatekao u Bjelovaru povodom obilježavanja obljetnice pada Barutane. To je tada također bila vrlo važna poruka – prisjeća se događanja iz 2002. godine bivša bjelovarska gradonačelnica.

Bjelovar kao ambasador 

Dodaje kako je obitelj malene Nine i Ele na koncu ipak prihvatila drugu ponudu, koja im je odgovarala zbog nekih privatnih razloga, no i prilikom donošenja te odluke Bjelovar je na neki način odigrao ulogu ambasadora.
-Da se nismo mi pojavili u cijeloj priči, do te druge ponude možda i ne bi došlo. Drago mi je što smo uspjeli pomoći i, ponavljam, ne mogu opisati koliko sam tada bila ponosna na svoj grad. Nisam detaljno upoznata s pričom g. Lemešića, no iskreno mu želim da se vrati na svoje radno mjesto i ne sumnjam da će ga Bjelovarčani podržati u tome – kaže Adlešič.
Podsjetimo, konferencija o HIV-u počinje u četvrtak u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Bjelovara, a na ovo događanje svi su građani dobrodošli.