BJELOVAR – U četvrtak počinje 8. Komedija fest koji svake godine oduševi brojne ljubitelje kazališne umjetnosti. Ideja ove manifestacije je da amaterska kazališta sa svojim odličnim predstavama imaju priliku igrati i za to biti nagrađeni.

Selektorica Komedija festa je dugogodišnja uspješna voditeljica Bjelovarskog kazališta Margareta Fabičević koja je za ovogodišnji program odabrala vrhunske amaterske predstave gotovo iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH.

-Festival počinje u četvrtak 13. rujna i trajat će do 23. rujna. Imat ćemo zaista najbolje amaterske komedije od kojih su mnoge nagrađivane. Moram naglasiti da će se prva četiri dana festivala predstave održavati u Domu kulture zbog toga što u njima igra veći broj glumaca, a i koreografija je zahtjevnija – izjavila je Fabičević.

Na otvorenju performans klaunova

Dodaje da će od ponedjeljka predstave tradicionalno biti izvedene u Bjelovarskom kazalištu te naglašava da će svatko pronaći nešto za sebe.
-Na dan otvorenja festivala dolaze i dva profesionalna klauna iz mađarskog Pečuha koji će izvoditi performanse na korzu i gradskoj tržnici. Također, želim istaknuti da se prodaja karata organizira u kućici na korzu kod ‘panonskih kitova’. Cijena ulaznica je 20 kuna dok će po 10 kuna plaćati umirovljenici, studenti i učenici – naglašava Fabičević.

Dodaje da je uvjerena da će sve predstave oduševiti i nasmijati publiku i naglašava da je predstava ‘Lude sedamdesete’ iz Viteza u BiH dobila najbolju ocjenu publike ikada koja je iznosila 4,9.
-Festival će otvoriti predstava ‘Kuća za rušenje’ Pučke scene iz Hercegovca, a održat će se i tri predstave za djecu, ‘Hamlet’, ‘Oaza kućnih maza’ i predstava iznenađenja – otkriva nam Fabičević.

Inače, u Hrvatskoj otprilike ima 180 amaterskih kazališta prijavljenih u Saboru kulture RH, a većina njih odigra svoje predstave dva do tri puta. No, ono što svakako treba istaknuti je posebna nagrada koju je voditeljica Bjelovarskog kazališta dobila na završenom festivalu amaterskog kazališta u Slavonskom Brodu. Ova posebna nagrada 11. FAK festivala odnosi se na ukupni doprinos kazalištu.

Nagrada za životno djelo

-Organizacijski odbor 11.FAK-a ove godine odlučilo je nagradu dodijeliti izuzetnoj osobi i to ne samo u kazališnom svijetu. Veliki borac u životu, ali prije svega uvijek čovjek, uvijek brižna žena, majka. Odgojila je generacije mladih ljudi, mnogima je odredila životni put. I danas desetine su to djece koje veže ljubav za kazalište u Bjelovarskom kazalištu. A žarište te ljubavi jedinstvena je osoba kojoj s neizmjernom ljubavi dodjeljujemo ovu nagradu i veliku čaplju, Margareti Maji Fabičević, voditeljica Bjelovarskog kazališta – stoji u priopćenju organizacijskog odbora FAK-a.

-Iznimno sam počašćena s ovom vrijednom i cijenjenom nagradom. To mi dolazi kao nagrada za životno djelo pa sam zezala kolege da li me ne žele možda više u svijetu kazališta. Svi ljudi s kojima surađujem su zaslužni za ovu nagradu, a posebno djeca iz Bjelovarskog kazališta – zaključila je Fabičević. (V. Cindrić)

PROGRAM 8. KOMEDIJA FESTA

13. 9. Dom kulture, 20h -KUĆA ZA RUŠENJE (Pučka scena Hercegovac)
14. 9. Dom Kulture, 20h -VIŠE SREĆE DRUGI PUT (Zelinsko amatersko kazalište ZAMKA)
15. 9. Dom kulture, 20h -ZEMLJA (Dramska udruga KAJ)
16. 9. Dom Kulture, 20h -GLUHA SVADBA

21.9 Bjelovarsko kazalište, 20h – UČITELJ
22.9. Bjelovarsko kazalište, 20h – ŽUTE PRIČE
23.9. Bjelovarsko kazalište, 20h – LUDE SEDAMDESETE (Gradsko kazalište mladih Vitez, BiH)

Predstave za djecu:
9. rujna Bjelovarsko kazalište, 17h -HAMLET
16. rujna Bjelovarsko kazalište, 17h -OAZA KUĆNIH MAZA (Gradsko kazalište Beli Manastir)
23.rujna Bjelovarsko kazalište, 17h – PREDSTAVA IZNENAĐENJA