BJELOVAR – Prema najnovijim informacijama, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji ne uređuju se četiri državna stana kako je prvotno bilo najavljeni i u koja bi uskoro trebali doseliti azilanti, odnosno osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita, već jedan više, odnosno pet stanova. Izvijestili su nas tako iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pri čemu je sada poznato da je u Daruvaru u tijeku uređivanje dva stana, a u Bjelovaru čak tri.

Obnova navedenih stanova se financirala sredstvima Fonda za azil, migraciju i integraciju (AMIF) i to 75 posto kroz navedeni fond te 25 posto sredstvima državnog proračuna. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje trenutačno nema u planu korištenje dodatnih stambenih jedinica u državnom vlasništvu na području Bjelovarsko – bilogorske županije za stambeno zbrinjavanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom – izvijestili su iz Ureda i dodali da su aktivnosti opremanja stanova upravo u tijeku, a procijenjena vrijednost opremanja pet stanova iznosi 220 tisuća kuna bez PDV-a.

Sve saznali iz medija

Ipak, točan iznos opremanja ovih stanova bit će poznat po isporuku namještaja i opreme, a u navedenih pet stanova stambeno će se zbrinuti 12 osoba. Ovih 12 osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom koje će uskoro doseliti, ovdje bi trebali živjeti dvije godine od dana kad Ministarstvo unutarnjih poslova odobri njihovu zaštitu, a rješenja o pravu na smještaj s definiranim datumom donose nadležni centri za socijalnu skrb. No, u Centru za socijalnu skrb Bjelovar za sada nemaju nikakvih informacija o tome kada će azilanti doseliti i u koje stanove.

Sve što za sada znamo pročitali smo iz medija i ne znamo još ni tko ni kada dolazi. Kako je riječ o državnim stanovima, zbrinjavanje će vjerojatno ići preko Ministarstva državne imovine, a naša će dužnost vjerojatno biti eventualna pomoć oko upisa djece u školu ili vrtić, oko pronalaska liječnika i pružanja novčane potpore ako neće imati vlastitih prihoda i sredstava – kazala je vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb Bjelovar Daniela Popović i dodala da ova skupina nisu prve osobe s međunarodnom zaštitom koje će svoj privremeni dom pronaći u Bjelovaru. Imali smo tako prije desetak godina u Bjelovaru jednog azilanta iz Afganistana te jednu obitelj iz Sirije, no oni su u međuvremenu preselili negdje drugdje i u ovom trenutku u Bjelovau nemamo niti jednu osobu s odobrenom međunarodnom zaštitom.

Adaptacija stanova

Također, nije poznato ni koji su to stanovi koji se upravo opremaju i u koje će ovi nesretni ljudi iz Sirije doseliti. Prema popisu u registru državnih nekretnina, koji je još bivša, SDP-ova Vlada javno objavila na internetu, stoji da se na području Bjelovarsko – bilogorske županije nalazi čak 320 stambenih objekata isključivo u državnom vlasništvu. I dok se kod nekih objekata nalazi opis stambena zgrada ili stambeno – poslovna zgrada, negdje se čak te nekretnine vode kao nogometna igrališta, oranice ili dvorišta, dok u većini slučajeva nema nikakvog opisa.

Podsjetimo, na području čitave Hrvatske o državnom trošku uređuju se i opremaju 64 stana, a ukupna vrijednost posla opremanja državnih stanova veličine od 30 do 96 kvadratnih metara iznosi gotovo tri milijuna kuna. U ove će stanove preseliti azilanti koji se trenutačno nalaze u prihvatilištima u Hrvatskoj, iako je do sada bila praksa da je država plaćala najamninu u privatnim stanovima, no sada je očito odlučeno u funkciju staviti stanove u državnom vlasništvu, od kojih mnogi zahtijevaju potpunu adaptaciju. Natječajem je određeno da će tvrtke koje su dobile posao na natječaju, adaptirane stanove u potpunosti opremiti, a to podrazumijeva ne samo kompletan namještaj, već i posteljinu, pribor za jelo, ručnike, pećnice, televizore i ostale kućanske aparate.