Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Kultura oslikavanja murala odavno je zahvatila zapadnu Europu, a ovaj djelić urbane kulture u posljednjih godina ozbiljno je zahvatio i Bjelovar, a sve zahvaljujući bjelovarskom ‘street art’ umjetniku Pavlu i njegovom 43JAM festivalu u sklopu kojeg svake godine okupi ponajbolje ‘street art’ umjetnike iz cijeloga svijeta i tako muralima ukrašavaju bjelovarska pročelja. Bjelovarčani su već navikli na projekt 43JAM i s nestrpljenjem očekuju gdje i kakvi murali će ove godine osvanuti.

-Ove godine 43JAM će biti organiziran od 15. do 20. lipnja. Dolazi 30-ak umjetnika iz Chicaga, Londona, Manchestera, Amsterdama, Den Haga, Berlina, Zuricha i brojnih drugih gradova. Mnogi od njih su svjetski poznati i njihova djela na instagramu i ostalim društvenim mrežama prate milijuni pratitelja. Ne sumnjam da ćemo i ove godine naslikati vrhunske murale – kaže nam Pavle. Dodaje da je već počeo rješavati avionske karte za umjetnike te lokaciju njihovog smještaja.

-Ima tu dosta posla oko organizacije, treba nabaviti dizalice, skele i još mnogo toga, no svake godine se nekako snađemo pa sam uvjeren da će tako biti i ove. Iako se radi o velikim imenima te grane umjetnosti, uvijek im kažem da ne rade murale s nekim porukama ili sada neke neumjesne slike. Ali, što se tiče ostaloga, imaju potpunu slobodu – priča nam Pavle i nastavlja.

Murali na srednjoškolskom centru

-Dobili smo dozvolu da još jedan mural napravimo na srednjoškolskom centru, a najvjerojatnije ćemo dobiti dozvolu i za bolnicu. No, pozivam ljude koji imaju minimalno 15 kvadrata praznog pročelja s nekom vidljivom lokacijom, a žele imati neku sliku ili mural, neka nam se slobodno jave. Mi ćemo sve drugo organizirati, od skele, dizalice i naravno samog slikanja murala – poručuje Pavle i dodaje da svaki mural u gradu ima svoju priču. Tako je prije dvije godine naslikan mural u ulici Jurja Haulika na kojem djevojka drži praznu bocu u ruci, a iznad nje se nalazi galeb.

-Kada nas neki grad pozove da slikamo onda proučimo povijest tog grada i pokušamo saznati što više o tom gradu. Za Bjelovar smo saznali da ima jako puno barova i saznali smo da je na ovom području nekada bilo more stoga simbolika ovog murala je cura koja drži bocu što bi bio kao simobol grada s puno barova. A galeb predstavlja more koje je tu nekada bilo. Što se tiče boce, u njoj je i poruka koja se može ‘baciti u more’ tako da to bude kao poruka u boci bačena u more koju će netko nekada naći na nekoj drugoj obali mora – bajkovito i simbolično nam je prije dvije godine objasnio umjetnik Karski.