Odlične vijesti ovih dana stižu iz bjelovarskog rodilišta. Naime, s 2. kolovozom ondje je rodilo 345 majki što je 45 poroda više, odnosno 15 posto više nego u isto razdoblju prošle godine. Kada tome dodamo i informaciju kako je u tih 345 poroda rođeno i šest pari blizanaca, što je također iznedprosječno, dolazimo do konačne brojke od 351 novorođenčeta koje je rođeno u bjelovarskoj bolnici. Podatak je to koji zaista veseli posebice u vrijeme kada svakoga dana u medijima možemo naići na članak o odlasku mladih obitelji izvan granica Hrvatske.

-Vjerujem kako trudnice u sve većem broju slučajeva prepoznaju kvalitetu usluge koju mogu dobiti u bjelovarskom rodilištu pa se samim tim sve veći broj budućih majki odlučuje na porod u Bjelovaru. Recimo, u posljednjih godinu uveli smo i “donopu”, odnosno anelgeziju – pojašnjava primarijus Tibor Toth, voditelj bjelovarske ginekologije i rodilišta. Ovaj plin donosi smanjenje bolova, sedaciju i relaksaciju kod rodilja. Koristi se na način da žena za vrijeme trudova, kada su i sami bolovi najjači, uzme masku koju prisloni na lice te uz pomoć koje udiše plin. Korištenje uređaja je izuzetno jednostavno, ne zahtjeva nikakvu edukaciju, kao ni prisustvo anesteziologa. Rodilja njegovo korištenje dozira sama, a djelovanje osjeća gotovo istog trenutka s udahom.

-Vidjet ćemo što donosi jesen, ali prema informacijama koje dolaze od kolega iz primarne zdravstvene zaštite, trenutno imamo dosta velik broj trudnica pa je za očekivati kako bi se ovaj trend mogao nastaviti i u narednom razdoblju – kaže naš sugovornik otkrivajući je ovaj trend posve različit od trendova koji su nas pratili posljednjih nekoliko godina kada je iz godine u godinu bio bilježeno smanjenje poroda.