Na Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu ovoga vikenda sudjeluje je i poznata hrvatska tvrtka ‘PIP’ koja je prošle godine proslavila 30 godina od osnivanja, a njihova djelatnost obuhvaća pčelarstvo i pčelinje proizvode te područje apiterapije u segmentu dodataka prehrani i prirodne kozmetike. Inače, tvrtka je najstariji hrvatski privatni proizvođač pčelinjih proizvoda, a potječe iz obiteljske tradicije još od 1930. godine.

-Sudjelujemo na Pčelarskom sajmu u Gudovcu od prve godine pa tako i ove gdje našim klijentima i gostima nudimo mnogo različitog sadržaja. Zapravo, kroz naša dva slogana se može razumijeti naša poslovna orijentacija u posljednjih 30 godina. Prvi slogane je ‘Sve za pčelarstvo, sve od pčela’. Dakle, osiguravamo pčelarima apsolutno svu potrebnu opremu i sav materijal, a izdavači smo i stručne literature. Također, organizirali smo preko 200 besplatnih predavanja za pčelare jer mi želimo da oni budu uspješni i zadovoljni – kaže Ivan Bračić, osnivač i savjetnik Uprave te nastavlja.

Kardiopip i unimast

-Mi od pčelara i otkupljujemo proizvode pripremljene kroz pčelarstvo te ih finaliziramo u završne proizvode kroz veću razinu vrijednosti i tu dolazimo do našeg drugog slogana koji kaže ‘Između prehrane i farmaceutike’. Dakle, imamo klasični med u tegli, zatim med za kafiće, restorane i hotele, ali imamo i dodatke prehrani koje prodajemo putem ljekarni gdje su puno veće razine dodane vrijednosti i gdje se još više može promovirati hrvatsko pčelarstvo pa i tvrtka ‘PIP’ jer za to treba još više znanja i rada – priča nam Bračić. Dodaje da će za mjesec dana tvrtka ‘PIP’ izaći s dva nova vrhunska proizvoda.

-Prvi proizvod će biti kardiopip koji služi za poboljšanje krvožilnog sustava i rad srca. Taj proizvod smo realizirali u suradnji s Farmaceutskim fakultetom u Zagrebu, a drugi proizvod je unimast. To je, dakle, mast za rad u teškim uvjetima koja služi za njegu i brzu obnove kože – naglašava Bračić.

Inače, tvrtka ‘PIP’ je krajem prošle godine obilježila 30 godina od osnutka i to javnim pozivom za sve one koji imaju ideje i projekte kako potaknuti još veći razvoj pčelarstva u Hrvatskoj.

-Naime, osnovali smo EU financijski fond i neutralno povjerenstvo izvan tvrtke koje je ocjenjivalo pristigle projekte na taj javni poziv za inovacije u pčelarstvu. Pristiglo je 18 ponuda, a neovisno povjerenstvo u kojem su bili ljudi od struke su odabrali četiri najbolja projekta koje smo novčano nagradili. Također, našu 30-u obljetnicu od osnivanja tvrtke smo slavili unutar 40 obljetnice od mog osobnog pčelarnje i 90-e obljetnice obiteljskog pčelarenja jer su se još moj otac i djed bavili pčelarstvom – prisjetio se Bračić.

Inače, uz mnogobrojne proizvode tvrtke PIP na Pčelarskom sajmu ove godine u ponudi je imala i ‘Energypip’, prirodan proizvod koji osim meda sadrži i kofein iz ekstrakta sjemenki guarane, ekstrakt plodova acerole, biljne ekstrakte i aromu naranče. Proizvod vraća svježinu koju trebate i otklanja umor. (vec)