Civilizacijski dosezi 21. stoljeća i dalje gube rat s tvrdokornim nametnikom od svega dva do tri milimetra, koji se svako malo ugnijezdi, najčešće u vlasište malih vrtićaraca ili školske djece mlađe dobi. Na adresu županijskog Zavoda za javno zdravstvo najmanje jednom mjesečno stižu dojave kako su se u nekome od vrtića ili osnovnih škola pojavile uši. Epidemiologinja Nikolina Obran potvrdila je za Bjelovarac kako se na području županije ne može govoriti o epidemiji ušljivosti, već o sporadičnim pojavama među skupinama od prosječno desetak djece.
-O tomu nas redovito obavještavaju iz predškolskih ustanova i škola, ali i liječnici školske medicine ili pedijatri. Služba epidemiologije tijesno surađuje s ovakvim ustanovama te izdaje naputke za postupanja pri pojavi ušljivosti i sprječavanju širenja – kaže dr. Obran. Dodaje kako je najveći problem skrivanje pojave ušiju ili gnjida kod nekog djeteta.
Premda im to nimalo nije drago, da se uši svako malo pojavljuju u glavicama vrtićaraca potvrđuje i Anna Lauš, ravnateljica Gradskog vrtića Bjelovar.
-Puno mališana na jednome mjestu, posebice ako imaju stariju braću ili sestre školske dobi, najplodnije je tlo za ove nametnike. No, zaposlenici vrtića predvođeni zdravstvenom voditeljicom već imaju bogatu praksu u suzbijanju širenja ušiju na veći broj djece. Činimo to svakodnevnom kontrolom vlasišta djece, mijenjanjem posteljine, ali i tijesnom suradnjom s roditeljima, koji se pravilnim kućnim tretmanima moraju uključiti u postupak suzbijanja – kaže ravnateljica Lauš.
Bjelovarski epidemiolozi u svojim naputcima ističu kako pojava ušiju nema socijalni predznak jer se jednako pojavljuju u siromašnim i bogatim obiteljima. Također, ne ovisi o higijenskim navikama pojedinca jer redovito pranje kose ne štiti od ušljivosti.