Što se dogodi kad se natkriveni bazeni loše planiraju, najbolje su na svojoj koži osjetili Daruvarčani čiji je Termalni vodeni park (TVP) potkraj 2013. godine, otprilike pet godina nakon svečanog otvorenja, završio u predstečajnoj nagodbi koja i danas opterećuje Grad Daruvar. Podsjetimo, TVP je izgradio Grad Daruvar, i to nakon što je studija izvedivosti koju je radio privatni investitor pokazala da ta investicija sama po sebi nije isplativa, unatoč vrlo kvalitetnom izvoru ljekovite vode temperature 32 stupnja Celziusa. Topla voda, pokazalo se, sama po sebi nije garancija uspjeha.

Nužan je privatni partner

Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček koji s toplicama ima iskustva iz prve ruke, s obzirom da se upravo iz gradskog proračuna otplaćuje kredit za izgradnju TVP-a, smatra da taj projekt itekako ima smisla, ali uz nekoliko uvjeta.

– Sam po sebi Termalni vodeni park teško da može biti isplativ, ali u okviru jedne šire priče, kao nadogradnja Daruvarskih toplica s dodatnim smještajnim sadržajima to može biti izvrsna investicija. Moje mišljenje je da se odmah na početku trebao pronaći privatni investitor koji bi mogao realizirati tu priču – poručuje gradonačelnik Lneniček dodajući da, ako bi se tražio strateški partner za Daruvarske toplice i TVP „u paketu”, interes bio jako velik.

– Uz objedivanje ponude Daruvarskih toplica i TVP-a i nove hotele, uz razdvajanje gostiju koji dolaze preko HZZO-a i onih drugih, uvjeren sam da bi to bila odlična priča – poručuje gradonačelnik Lneniček. No, dok se to ne dogodi, Uprava TVP-a zadužena je povećavati prihode i smanjivati rashode kako bi u konačnici dotacije Grada Daruvara bile što manje.

Ipak, za pretpostaviti je ono najgore iza TVP-a, pogotovo s obzirom što nije došlo do „crnog scenarija” kojeg su u sklopu mjera restrukturiranja tijekom predstečajne nagodbe predlagali stručnjaci. TVP je trebao raditi samo od proljeća do jeseni, a ne i zimi kada stvara gubitke. Da se to dogodilo, Daruvarčani bi imali natkrivene bazene koji rade samo u vrijeme kada mogu raditi i bazeni koji nisu natkriveni, dakle tijekom toplih mjeseci.

Gradu dugovali 46 milijuna kuna

Treba reći i da je TVP u predstečajnu nagodbu ušao s ukupnim iznosom obveza od 2,1 milijun kuna, no u toj cifri nije bilo uračunata cijena izgradnje toga kompleksa od 46,3 milijuna kuna. No, čak i da se vrati 2,1 milijuna kuna dugovanja iz operativnog poslovanja, konzultanti su predložili zatvaranje kompleksa od listopada do ožujka. U tom slučaju, stajalo je u prijedlogu predstečajne nagodbe, vjerovnici bi godišnje mogli podmirivati 300-njak tisuća kuna nastalih dugovanja.

– Dosadašnje poslovanje karakterizira kontinuirano sve bolje poslovanje, ali, na žalost, još uvijek ispod razine isplativosti i zbog toga je Društvo ovisilo o subvencijama vlasnika (Grada Daruvara) – glasila je “dijagnoza” stručnjaka iz konzultantske tvrtke Pikas. TVP bi, da je radio samo od travnja do rujna, umjesto s gubitkom, poslovao bi s dobiti od 172 tisuće kuna.

Većinu gubitka TVP ostvaruje u prvom i posljednjem tromjesečju, dok ostatak godine posluje pozitivno, stajalo je u toj analizi koja, između redova, pokazuje i drug čestu boljku tvrtki čiji je vlasnik jedinica lokalne samouprave, a to je zapošljavanje.

Naime, zatvaranje bazena u spomenutom periodu za sobom bi automatski “povuklo” i višak radne snage. Za održavanje hladnog pogona, procjenili su Pikasovci, dovoljna su četiri zaposlenika, dok bi se ostali, prema njihovom prijedlogu, trebali raspodijeliti na druga radna mjesta unutar poduzeća u vlasništvu Grada Daruvara.

Izvan sezone samo za organizirane grupe

Nadalje, tijekom predsezone bazeni bi bili dostupni samo za organizirane grupne posjete u organizaciji turističkih i putnih agencija, dok bi težište poslovanja bilo na prostoru “Oaze mira”, wellness kutka TVP-a sa saunama, masažama, vježbama rekreacije i kombinacijom istih s korištenjem bazena. Slično bi se poslovalo i u post-sezoni, s tim da bi tada naglasak bio na organiziranim posjetima. No, u post-sezoni izrijekom se spominje i kompletno zatvaranje TVP-a, radi korištenja kolektivnog godišnjeg odmora.