– Zašto mi nismo dobili poklone – uglas su pitala djeca u kući Bjelovarčanke Marije Kuzminski kojima je to, osim što će biti bez pravog blagdanskog ozračja, možda i posljednji Božić koji će dočekati s krovom iznad glave. Naime, obitelji koja broji čak 12 članova u veljači prijeti deložacija ako Općinski sud u Bjelovaru tako presudi.
– Živim u ovoj kući u teškim uvjetima sa dvije kćeri. Đurđica ima petero djece, Ankica troje, a i ona i zet su nezaposleni. Ukupno nas ima 12 u kući bez tople vode koju treba temeljito obnoviti, ali to je naš jedini dom. Ako nas izbace, gdje ćemo završiti? Za nas odrasle još i nekako, ali kuda sa ovih osmero djece – shrvanim glasom priča Marija Kuzminski koja bi bez mogla ostati bez kuće koje je naslijedila od pokojnog muža Zdenka.
Sudske presude
– Muža smo upoznala kad sam već imala dvije kćeri. Iako imam sudske presude da sam ja naslijedila kuću, rođak majke mog pokojnog muža je pokrenuo sudski spor i traži da kuća pripadne njemu. Na ročištu održanom početkom tjedna čak su tražili da kuća odmah ide na bubanj, ali sud je to odbio i zakazano je novo ročište za veljaču iduće godine. Što će se tada dogoditi ne znam ali strahujem da ćemo završiti na ulici – priča Marija Kuzminski.
Troškovi odvjetnika za ovu mnogočlanu obitelj postaju gotovo nepremostiva prepreka. Žive od Marijine mirovine od 1300 kuna, te dječjeg doplatka i alimentacije, ali ne za svu djecu. Ankica čak nema niti pravo na socijalnu pomoć niti porodiljnu naknadu, pa stoga kaže da ništa ne može dobiti od Crvenog križa. Osim što neće dobiti poklone za djecu, nema niti dovoljno odjeće i obuće.
– Snalazimo se kako znamo i umijemo. Po kontejnerima tražimo staru odjeću kako djeca ne bi bila gola i bosa. Imali smo planove i pokušali urediti kuću, ali to je sad sve postalo neizvjesno – kaže Đurđica Krivačić.
Svaka pomoć dobro došla
Iako žive u iznimno teškim uvjetima, bez većine stvari koje druga djeca imaju i trebaju imati, djeca obitelji Kuzminski su vesela i zaigrana kako samo mališani znaju biti. Stoga i pitanje: zašto nismo dobili poklone, nije postavljeno sa ljutnjom i razočaranjem već samo željom da bar za Božić dobiju nešto više od deložacije. Svi ljudi dobre volje koji imaju viška odjeće i obuće ili hrane stoga im mogu pomoći i učiniti blagdane malo sretnijim. Teško je razumjeti i pojmiti da u centru Bjelovara u takvim uvjetima živi osmero djece u dobi od osam mjeseci do pet godina i da im prijeti oduzimanje posljednjeg što još imaju, krova nad glavom.