Dugogodišnjeg čazmanskog turističkog djelatnika Franju Jagatića na mjestu šefice Turističke zajednice Čazma nedavno je naslijedila Martina Dončević. Ova 35-godišnjakinja još je prošle godine na natječaju Grada Čazme izabrana za direktoricu, a kako bi se mogla posvetiti novom radnom mjestu čak je i skratila porodiljni dopust. Na ovu funkciju stigla je s osam godina iskustva rada kao voditeljica poslovnice turističke agencije, a prvi pravi zadatak bit će joj zajedno s Gradom Čazmom priprema nadolazećih Dana grada.

 Dani grada

-Suradnja s gradom i svim gradskim institucijama kao i brojnim udrugama s područja Čazme je na zavidnoj razini. Grad nas podržava u svim projektima i manifestacijama, što nam je vrlo važno, jer bez te podrške bilo bi ih teško provesti. U srpnju nam slijede Dani Grada Čazme, gdje će se u suradnji s Gradom Čazma, gradskim ustanovama i udrugama održati niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja – kazala je Dončević i dodala da će se i ove godine osim središnjeg svečanog obilježavanja Dana grada održati i tradicionalna manifestacija Zapovijed pod lipom u Gornjem Mikloušu, Planinarska kotlijada i prigodna izložba o prvih pet godina rada Planinarskog društva Garjevica.

-U rujnu nam slijedi Eko-sajam, kojeg organiziramo u suradnji s ekološkom udrugom Eko Čazma. To je jedinstvena turistička manifestacija koja okuplja proizvođače ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske. Riječ je o manifestaciji koja je izložbeno-prodajnog karaktera, a promovira zdravu hranu te zdrav način života. Izlagači su samo certificirani proizvođači ekološke hrane i po tome je Eko-sajam u Čazmi među svega tri takva sajma u Hrvatskoj – istaknula je direktorica Turističke zajednice Čazma i naglasila da je ove godine cilj podići Eko-sajam na još višu razinu te dovesti poznate kuhare koji će pripremati ekološku hranu od proizvoda izlagača sa sajma.

 Vinske ceste

-Moj prethodnik, gospodin Franjo Jagatić, koji je otišao u zasluženu mirovinu, ostavio je dobru osnovu za daljnji razvoj cjelokupne turističke ponude te ću se potruditi dalje nastaviti širiti ponudu sukladno Akcijskom planu razvoja turizma na području Grada Čazme koji je izradio Institut za turizam. Cilj mi još bolje prezentirati postojeću turističku ponudu čazmanskog kraja, ali pokrenuti i neke nove turističke projekte u Čazmi, prije svega razvoj ciklo-turizma i vinskih cesta – naglasila je Dončević i dodala da su se u dosadašnjem radu stekli uvjeti za proglašenje vinske ceste koja bi povezala turističku ponudu vinara, seoskih domaćinstava i kulturno povijesne znamenitosti koje nudi Čazma.

-Nastojat ćemo animirati naše iznajmljivače s naglaskom na seoska domaćinstva da povećaju smještajne kapacitete i prošire ponudu prave domaće hrane karakteristične za naš kraj. Velike nade polažemo i u projekt Čazma Natura koji osim niza drugih sadržaja uključuje i izgradnju prvog eko-kupališta u Hrvatskoj, a rezultat toga bi trebao biti znatno povećanje turista i broja noćenja – zaključila je Martina Dončević.