Mediteran kakav je nekad bio slogan je Hrvatske turističke zajednice od prije koju godinu, a prošli se tjedan mogao primijeniti i na imanje Na malenom brijegu iz Ribnjačke, koje se bave ruralnom turizimom. Bolje rečeno, slogan bi bio turizam kakav je nekad bio jer su zbog snijega i ledene kiše dva dana bili bez struje i odsječeni od svijeta zbog zametenog prilaznog puta. A, kad nema struje nema niti centralnog grijanja ni vode, što gosti ipak ne očekuju u 21. stoljeću.
Spornih 200 metara
– Na prvu izgleda simpatično kad prije jela uz svjetlo svijeća ruke perete mineralnom vodom, no kad nema vode ni za higijenske potrebe stvari su malo drugačije. Kad nema struje, ne rade pumpe za vodu ni grijanje, pa je sreća da na imanju imamo kamin, dovoljno vina u podrumu i mesnih delicija na tavanu – kaže Vladimir Vlajinić, vlasnik imanja koje se u zadnje vrijeme etabliralo na tržištu kao poželjna destinicija, no relativna izoliranost imanja od drugih naselja stvara logističke probleme. Debeli snijeg i led srušili su drveće na dalekovode i prekinuli opskrbu električnom energijom, a činjenica da do imanja vodi 200 metara nerazvrstanog puta otežava i čišćenje snijega.
– Do imanje vodi taj nerazvrstani put koji međutim nije privatno vlasništvo već je za njega zadužena Općina Velika Pisanica kojoj mi pripadamo. Problem koji se kod nas događa je teritorijalna podjela granica između općina što samo ukazuje da najavljeno okrupnjavanje o kojem se govori nije loša ideja. Naime, od Šandrovca do nas ima pet kilometara, a od Velike Pisanice koje je zadužena za čišćenje snijega punih 15 kilometara. To znači da stroj koji ima Općina treba proći punih 15 kilomatara samo da bi nama očistio put koji je zadnji po prioritetu i razumijem da to stvara troškove. Stoga ne zamjeram Općini Velika Pisanica što u ovakvim ekstremnim uvjetima potraje dok ne očiste snijeg jer inače dobro surađujemo i pronađemo način kako si možemo pomoći – kaže Vladimir Vlajinić i dodaje kako se imanje nalazi na tromeđi među županijama pa su i okolni putevi često neočišćeni jer se strogo poštuju administrativne granice.
Ralice i agregati
Gola logika kaže da bi u slučaju postojanja neke veće regija vjerojatno i zimska služba bila puno veća i organiziranija. Ili to ili općinama ostaviti više novca. Ovako su se na popisu budućih ulaganja imanja koje s bavi ruralnim turizmom našle neke posve neobične stavke.
– Kako su zaredale ovakve situacije s puno snijega, očito je da moramo razmišljati o ulaganju u nekakvu malu ralicu kako bismo mi mogli čistiti prilazni put. Osim toga moramo nabaviti i agregat za struju jer bez struje nemamo niti vode – zaključuje Vladimir Vlajinić.

Općina svoje očisti
Načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali kaže kako zimska služba radi dobar posao, no u ekstremnim uvjetima treba biti strpljiv.
– Dio cesta čistimo mi, a dio županijska Zimska služba, no međutim međusobno si pomažemo kad to situacija nalaže i pruzimamo pojedine dionice. Što se tiče Ribnjačke, cesta je bila očišćena u roku i uvijek izađemo u susret g. Vlajiniću s kojim dobro surađujemo. Ali ne možemo čistiti privatne putove – kaže načelnik Pali.