Podstanari ili turisti, pitanje je koje si u posljednje vrijeme postavljaju svi oni sretniji naši sugrađani koji muče slatku muku s viškom stambenih kvadrata, a u posljednje vrijeme sve je više onih koji se odlučuju na turiste. Naime, internetski servisi poput Booking.com-a i Airbnb-a su promijenili navike turista. Umjesto sve donedavno nezaobilaznih turističkih agencija, turisti svoja putovanja sve više planiraju služeći se internetom.

Traži se postelja više

Iako Bjelovar na turističkoj karti Hrvatske dosta nisko kotira, postoji određen broj gostiju koji traže smještaj. Kllijentela bi se ugrubo mogla razvrstati na poslovne ljude, kojih je ujedno i najviše, potom na predavače na Visokoj tehničkoj školi ili ispostavi riječkog Ekonomskog fakulteta te na klasične turiste na proputovanju. Vrijedi spomenuti i kako svaki iznajmljivač apartmana u Bjelovaru može očekivati da će imati barem šest vikenda prometa. U vrijeme najvećih bjelovarskih manifestacija poput Proljetnog i Jesenskog sajma, Bjelovarskih odjeka kazališta, Večeri nacionalnih manjina i slično, u Bjelovaru se traži postelja više.

U sâmom Bjelovaru na Booking.com-u trenutno je osam iznajmljivača apartmana i hotel Vita Nova, a još prije dvije godine bila su tek dva iznajmljivača. Iako, kada bi se zbrojili svi raspoloživi kreveti (ne računajući hotelski smještaj), teško da bi se mogao “namiriti” jedan veći autobus, trend je jasan.

Jedna od novopečenih iznajmljivačica apartmana je Ivana Ćetković iz Trakošćanske ulice. Trenutno ima dva apartmana, a na Booking-com-u tek je mjesec dana.

– Vrlo sam ugodno iznenađena, broj posjeta veći je nego što sam očekivala. Prije sam imala podstanare, ali znate kako je to. Ako im poslodavac ne isplati samo jednu plaću, dolazi do neplaćenih režija. S gostima koji dolaze na jednu ili više noći tog rizika nema – pojašnjava Ćetković, dodajući da su joj najčešći gosti poslovnjaci i predavači na Ekonomskom fakultetu. No, bilo je tu i klasičnih turista koji su u Bjelovaru zastali na dužem putovanju, primjerice u Vukovar. Cijene noćenja u Ivaninim apartmanima kreću s najnižih 110 kuna po osobi, sve do 150 kuna. Trenutno u ponudi ima dva apartmana, jedan za četiri, a drugi za pet osoba, a planira otvoriti još dva. Porez plaća paušalno, iznos je oko dvije tisuće kuna godišnje. S gostima nije imala nikakvih problema, a kao jedan od razloga velike popunjenosti navodi smještaj na Booking.com stranicama. Ona je, naime, na prvom mjestu.

Valja reći i da bjelovarski turistički smještajni objekti imaju poprilično visoke ocjene na Booking.com-u, što svjedoči o ljubaznosti domaćina, pristupačnim cijenama i kvalitetnoj razini usluge. Od najviših deset bodova, svi Bjelovarčani imaju ocjenu višu od devet, što je doista respektabilan podatak. 

I. Kokoruš