S 5.411 noćenja zabilježenih u veljači, Bjelovarsko-bilogorska županija svrstala se u red kontinentalnih županija koje bilježe najveći porast u odnosu na prethodnu godinu. Naime, u odnosu na veljaču prošle godine, broj noćenja “skočio” je više od 70 posto, a svakako je bitno napomenuti kako Bjelovarsko-bilogorska, iako kontinentalna, izvan sezone više ne zaostaje toliko morskim županijama. Primjera radi, u istom razdoblju Šibensko-kninska županija bilježi nešto više od sedam tisuća noćenja.

Lavovski dio, dakako, pripada Daruvaru, najpoznatijoj županijskoj turističkoj destinaciji, no velik porast broja noćenja bilježe i Bjelovar, ali i Garešnica.

– Iako je teško raščlaniti razloge koji su doveli do doista značajnog povećanja broja dolazaka i noćenja, vjerujem da osnovni razlog leži u mnogo većoj promociji našeg turizma, i to ne samo od strane županijske Turističke zajednice, već i onih koji se bave turizmom. Povećali smo svoju nazočnost na, primjerice, na vodećem internetskom portalu booking.com i mnogo drugih stvari, a konkretni rezultati koje smo ostvarili na taj način pružaju nam dodatnu motivaciju – poručuje Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije dodajući kako su povećanju broja dolazaka zasigurno kumovale i tri zvjezdice Daruvatskih toplica, prve hrvatske zdravstvene ustanove koje je kategorizirano od strane Ministarstva turizma.

Županija krcata događanjima

Jednako tako, napominje Fila, u ovom trenutku od deset najavljenih turističkih događanja u Hrvatskoj, tri su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije – Slatna nit, međunarodni kulinarski kup koji se održava danas i sutra u Bjelovaru. Tu je i posebna projekcija DOKUarta, prva od deset koja se održala u Zatvoru u Bjelovaru povodom jubilarne, desete godišnjice bjelovarskog festivala dokumentarnog filma. Tu je i poslastica za sve ljubitelje astronomije, manifestacija “Deset dana astronomije” koja se tradicionalno održava u Daruvaru, ovoga puta od 20. do 29. ožujka.

– Naš glavni cilj je postanemo prepoznatljivi, da naši gosti shvate da smo destinacija u kojoj se stalno nešto događa. Jednako tako, nastojimo spojiti mjesta unutar destinacije. Primjerice, dosta naših gostiju za Uskrs i Božić dolazi u Čazmu, a sda ih povezujemo s Daruvarom. Dakle, ako netko već potroši nekoliko sati na putovanje, njemu je u cilju zadržati se malo duže, pa i prespavati. Taj “spoj” Čazme i Daruvara jako dobro funkcionira i predstavlja model prema kojemu treba težiti – pojašnjava Fila.