Lipanj i početak prave turističke sezone je tu, pa je i Bjelovar otvorio vrata svog gradskog bazena. Kako sve veći broj gradova na obali donosi odluke o zabrani nedoločnig odijevanja u gradskim središtima, odnosno šetanja u kupaćim kostimima, provjerili smo kako stvari stoje u središtu županije koja bilježi sve bolje turističke rezultate. Dakle, kratko i jasno što bi se dogodilo da se netko samo u kupaćim gaćama prošeta korzom, malo se osvježi u nekom od nebrojenih kafića i potom vrati na kupanje na bazen. Odgovor iz Gradske uprave po tom je pitanju nedvosmislen.

Vrijeđanje moralnih osjećaja

-Grad Bjelovar nema takvu odluku kojom bi se kažnjavali građani radi šetanja središtem grada u kupaćem kostimu ili bez majice, stoga komunalni redari nisu uredovali po tom pitanju- stoji u odgovoru iz gradske službe za odnose sa javnošću.

Tko se odluči rashladiti skidanjem majice ili naprosto potpuno osvježiti u kupaćem kostimu može to učiniti bez straha od komunalnih redara i ispisivanja propisanih kazni koje će se ovog ljeta početi naplaćavati u velikim turističkim središtima na moru.

No, za one kojima bi eventualno zasmetalo takvo ponašenje uvijek postoji Prekršajni zakon i članak o vrijeđanju moralnih osjećaja građana. Na takve pozive policija mora izaći i utvrditi o čemu se radi.

Da bi se moglo reagirati netko mora biti oštećen, u ovom slučaju građanin kojem bi zasmetalo da netko tko nije odjeven šeta središtem grada. No, takvih poziva građana nismo imali- kaže Dražen Medved glasnogovornik Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Za upravljačem bez majice

Ako se može biti, uslovno rečeno, gol i bos na gradskim ulicama, postavlja se pitanje što je sa vožnjom automobila bez majice i bez obuće. I tu vozači i vozačice mogu biti mirni.

-Nema odredbe u zakonu koja bi nekom priječila da vozi automobil gol ili bos. To svakako nije preporučljivo sa aspekta sigurnosti i policijski službenici će na to upozoriti vozače, ali nema razloga za kazne – kaže Dražen Medved.

Stoga u teoriji bilo tko može voziti automobil potpuno gol i tek ako se netko od prolaznika ili vozača osjeti uvrijeđenim i to prijavi vozač se mora odjenuti.