BJELOVAR – Policija je uhvatila skupinu kriminalaca koja se očito specijalizirala za provale u samouslužne autopraonice. Nad tri osobe sa šireg bjelovarskog područja provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnji u provale u samouslužne praonice na Križevačkoj cesti i južnoj bjelovarskoj obilaznici tijekom veljače i ožujka, a prikupljeni su dokazi da je baš ovaj trojac odgovoran za počinjenje kaznenih djela na štetu tvrtki Habigo i Matić.

I nisu ovim lopovima bile to prve provale s kojima ih se dovodi u vezu, već su dva počinitelja tijekom prošle godine kazneno prijavljivani zbog počinjenja serija provala na području Bjelovara. Ta dva kriminalca s očito povećom kaznenom evidencijom predani su pritvorskom nadzorniku PU bjelovarsko – bilogorske zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, dok je treći počinitelj, za kojeg je utvrđeno da je sudjelovao u jednoj provali, nakon ispitivanja pušten na slobodu. Kako saznajemo, na kraju je u istražnom zatvoru završio tek jedan od dvojice lopova, mladić iz Blatnice, dok je drugi, kriminalac iz okolice Bjelovara, pušten na slobodu uz izricanje mjera opreza.

Osnovana sumnja

Policija je tako u kratko vrijeme stala na kraj i drugoj skupini provalnika koja je očito dulje vrijeme “operirala” po bjelovarskom području nakon što je prije koji tjedan uhvaćena skupina lopova koja se istražuje zbog sumnje da je počinila čak osam kaznenih djela krađe provaljivanjem tijekom veljače. Skupina koju čine 17-godišnjak, 18-godišnjak i 19-godišnjak iz bjelovarskog područja je, podsjetimo, u razdoblju od 6. do 17. veljače provalila u niz lokacija u Bjelovaru i ukrala je više od 30 tisuća kuna. Sve je počelo kada su 17-godišnjak i 19-godišnjak u noći sa 6. na 7. veljače provalili u ugostiteljski objekt u Ulici Augusta Šenoe Bjelovaru iz kojeg su ukrali novac i cigarete. Šteta počinjena kaznenim djelom iznosi najmanje 7600 kuna. Potom su u razdoblju od 8. do 11. veljače pokušali provaliti u frizerski salon na Šetalištu dr. Ivše Lebovića u Bjelovaru, no u tome nisu uspjeli.
Dvojcu se u kriminalnim radnjama ubrzo priključio i 18-godišnjak te su oni u razdoblju od 11. do 17. veljače zajedno počinili i šest teških krađa provaljivanjem u automatske blagajne, aparate za tople napitke, slastice i bezalkoholna pića na bjelovarskom području. Tako su provalili u dva parkirna aparata, tj. automatske blagajne koji se nalaze postavljeni u gradskoj podzemnoj garaži na Trgu hrvatskog sokola čime su bjelovarski Komunalac oštetili za neutvrđenu količinu novca ali svakako veću od tisuću kuna. U razdoblju od 10. do 15. veljače, u zgradi Opće bolnice Bjelovar provalili su u pet aparata za tople napitke, odakle su ukrali najmanje osam tisuća kuna, a potom su se prebacili na osnovne škole.

Aparati za napitke

U razdoblju od 15. do 17. veljače, u Bjelovaru, na Poljani dr. F. Tuđmana, provalili su u zgradu srednjoškolskog centra u sklopu koje se nalaze tri srednje škole, u kojima su iz samouslužnih aparata za tople napitke ukrali kovani i papirnati novac koji se nalazio u aparatima dok su iz kantine jedne od škola ukrali registar blagajnu s novcem. Šteta počinjena kaznenim djelom iznosi najmanje 3700 kuna. U drugoj srednjoj školi u Bjelovaru, Tehničkoj školi, u Ulici dr. A. Starčevića, u koju su također provalili, iz aparata za hladne napitke i slastice te iz tri aparata za tople napitke također su ukrali papirni i kovani novac u vrijednosti 14980 kuna. Isti trojac provalio je i u zgradu III osnovne škole u Ulici Tome Bakača, gdje su iz aparata za pripravu toplih napitaka ukrali novac pričinivši vlasniku aparata štetu od najmanje 2100 kuna. Na kraju, ovi lopovi su iz aparata za tople napitke na autobusnom kolodvoru ukrali nekoliko stotina kuna, a ukupna šteta nastala djelovanjem ove bande iznosi barem 30 tisuća kuna. Nakon što su ove dvije skupine provalnika uhvaćene, ostaje nam vidjeti hoće li u razdoblju koje dolazi broj provalnih krađa i sličnih nedjela na području Bjelovara opasti ili i dalje na ovom području postoje neke druge bande kojima policija tek treba ući u trag.