Počela je studentska godina i sve je više mladih ljudi koji put Zagreba, ali i Osijeka kreću autobusom ili vlakom. Pogotovo u nedjelju poslijepodne ili u ponedjeljak ujutro. Putnicima, pa tako i studentima, koji u Zagreb putuju preko Vrbovca autobusom na raspolaganju stoji radnim danom čak 14 direktnih linija, subotom šest, a nedjeljom pet. U povratku iz Zagreba za Bjelovar radnim danom na raspolaganju im je 15 direktnih linija, subotom sedam, a nedjeljom četiri. Što se studenata tiče, ali i naših sugrađana koji svakodnevno putuju u Zagreb na posao, najomiljenija autobusna linija je ona koja s bjelovarskog kolodvora polazi u 5:55 sati, a u nedjelju ona u 16:15 i 19:35, ističe Darko Novotni, prometnik na bjelovarskom Autobusnom kolodvoru. Autobus do Zagreba stiže za sat i 45 minuta sati. Cijena autobusne karte do Zagreba je 72,60 kuna odnosno za studente 62 kune. Kako saznajemo od prometnika Novotnija, novih autobusnih linija iz Bjelovara za Zagreb neće biti.

 Česta presjedanja

Što se željezničkog prijevoza tiče, studentima i ostalim putnicima trenutno na raspolaganju stoje samo tri direktne linije za Zagreb odnosno za Bjelovar. Kako saznajemo na blagajni bjelovarske željezničke stanice, najkorištenija je ona koja iz Bjelovara kreće u 5:45 i u Zagreb stiže u 7:14 sati. Riječ je o brzom vlaku koji prometuje iz Virovitice preko Bjelovara za Zagreb. Studenti rado koriste i vlak koji vozi samo u nedjelju navečer i polazi u 19:24 sata, a u Zagreb stiže u 20:55.

Zbog radova na pruzi Dugo Selo – Križevci, stvarno direktno do Zagreba vozi samo jutarnji vlak za Zagreb s polaskom u 5:45 te nedjeljni s polaskom u 19:24. Na svim ostalim linijama do Zagreba se stiže uz presjedanje na drugi vlak u Križevcima ili na autobus, koji vozi između dionica gdje se izvode radovi na pruzi. Željeznički prijevoz sada je tako, u odnosu na autobusni, bez obzira na nižu cijenu i kraće vrijeme putovanja, još uvijek manje popularan. Zato se puno očekuje od izgradnje nove pruge Žabno – Gradec, kada će se uz nove direktne linije vrijeme putovanja skratiti na manje od sat vremena. Da je autobus sve popularnije sredstvo putovanja potvrdila nam je i Romana Ivančić, studentica Učiteljskog fakulteta.

Brže do Osijeka

-Nekada sam redovito putovala vlakom, ali od kada su radovi i često se presjeda, prešla sam na autobus. Linije su česte, a cijena nije ništa veća od one za vlak, pa sam s busom jako zadovoljna – kaže Romana, s kojom se složio i njezin brat Vedran, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

-Redovito putujem autobusom. Povezanost i broj linija je bolja nego vlakom, a da ne govorim o direktnim linijama– kaže Ivan.
Nova pruga je prilika i za uvođenje direktnih vlakova iz Osijeka preko Bjelovara do Zagreba, čime bi se i iz Slavonije brže stizalo do metrpole. Trenutno situacija ua bjelovarske studente koji se školuju u Osijeku nije nimalo ružičasta. Autobusnih direktnih linija iz Bjelovara do Osijeka – nema. DO slavonske prijestolnice iz Bjelovara se najbrže stiže autobusom preko Zagreba, kažu nam u prometnom uredu na autobusnom kolodvoru. To je i jedan direktan vlak s polaskom u 9:08, dok se na drugim linijama treba presjedati. Zbog toga, roditelji osječke studente putnike najčešće voze na vlak u Đurđevac. Zanimljivo je da iz Osijeka nema ni jedne direktne linije do Bjelovara.