Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najbolje su prošli Bik d.o.o. i Moslavina proizvodi d.o.o. sa čazmanskog područja, te bjelovarski Vrt d.o.o.

Kako se čini konačno je krenulo ozbiljnije povlačenje novca iz EU blagajne za poljoprivredu i od početka ove godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je ukupno 3,7 milijardi kuna potpore poljoprivrednim proizvođačima. Riječ je o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama ruralnog razvoja, potpori ribarstvu, intervencijama na poljoprivrednim tržištima za donirane jabuke i mandarine, isplate za projekte iz Vinske omotnice, Shema školskog voća, pčelarstvo i , kao i završene IPARD projekte. Od tog iznosa iz EU proračuna refundirano je više od polovice sredstava, točnije 2,1 milijardu kuna. To je najviši do sad isplaćeni novac, kada je riječ o EU fondovima u poljoprivredi, a za Bjelovarsko – bilogorsku županiju i njezinu poljoprivredu najzanimljiviji su rezultati natječaja za operaciju 4.1.1. ”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja.

Krave i voće dobitna kombinacija
Naime, na vrhu liste po iznosu isplaćenih potpora nalaze se tri tvrtke sa županijskim adresama. Tvrtka Bik d.o.o. i Moslavina proizvodi d.o.o, obje sa čazmanskog područja povukle su 38, odnosno 32 milijuna kuna za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje farmi muznih krava, te objekata za tov junadi. Bjelovarski Vrt d.o.o. je dobio 37 milijuna kuna za projekt pripreme, sortiranje i skladištenja voća.
– Za sada nemamo službenu potvrdu da je naš projekt dobio konačno zeleno svjetlo, no u svakom slučaju se nadamo da će se to realizirati . Riječ je investiciji koja će se realizirati u Bjelovaru. Šo se tiče isplate potpora to bi trebalo ići u tri etape, kako mi odradimo dio posla tako možemo tražiti dio potpore. No, ponavljam da još nismo dobili službenu potvrdu – kaže direktor VRT-a Josip Belošević.
To su golemi iznosi potpora, zapravo najveći koji su bilo koje tvrtke iz Bjelovarsko -bilogorske županije ikada dobile kad je riječ o nepovratnim sredstvima. Bilo je velikih isplata potpora iz IPARD-a koje su povukle Zdenka ili primjerice bjelovarska Gala, no ipak su osjetno manji od ovih koji se sada smiješe županijskoj poljoprivredi.

Gdje su mali OPG-ovi
Naravno da treba istaknuti da je tu riječ o, u poljoprivrednom smislu, velikim tvrtkama koje imaju na tisuće krava, obrađuju stotine hektara zemlje, ili imaju veliki broj hektara pod dugotrajnim nasadima. Zbog radnih mjesta koje osiguravaju velika je stvar što im se nudi mogućnost za daljnje povećanje proizvodnje, a time i gospodarskog učinka županije, no na popisu isplaćenih potpora treba biti i što veći broj OPG-ova, koji su nositelji života i opstanka sela. Za sada su tek rijetki u tome uspjeli, no za očekivati je da su županijski seljaci pripremili dobre projekte koji će doći na red u idućim isplatama, i na taj način sebi omogućiti rast i poboljšanje proizvodnje.