Svojedobna masovna pojava kvartovskih trgovina označila je novi procvat u ovoj branši, koji na žalost mnogih vlasnika nije bio dugoga vijeka. Naime, računicu je pokvarila hobotnica velikih trgovačkih lanaca čije su niske cijene i bogat asortiman preko noći, ne samo zaustavile rastući trend privatnih dućana, kojih je ne tako davno u Bjelovaru bilo 30-ak , nego mnogima stavili i ključ u bravu. Postupno su i kupci, navikli na ovakav format trgovina do kojih se uvijek može „skoknuti“ po kruh i mlijeko, promijenili navike i krah malih obrta je bio neminovan. Tako danas u samom gradu ne postoji niti jedna mala trgovina mješovitom robom, premda ima onih koji su u snalaženju pronašli polovična rješenja u kombinaciji dućana i kafića. Uz to, neke trgovine kojih se sjećamo za vlasnike danas su uglavnom zajedno s prostorom ili dijelom zaposlenih iznajmljene „velikim“ trgovačkim lancima.

Niske cijene

Da još uvijek ima onih koji drže kako je unatoč već poprilično poznatom odabiru moguće odgovoriti malom ponudom po prihvatljivim cijenama, ali ne na klasičan način, potvrđuje primjer Ivane Tomić koja je u samom centru Bjelovara nedavno otvorila trgovinu mješovitom robom po sniženim cijenama.

-To je jedan od načina borbe s moćnim konkurentima čije su niske cijene na policama zbog velikih naručenih količina nedostižne. Stoga na tržištu posežemo za proizvodima koji već u startu imaju niže vrijednosti, što ne utječe na njihovu kvalitetu. Time se pokušavamo približiti potrošačima koji iz dućana žele izaći sa što manje potrošena novca, a pri tome napuniti vrećice. Međutim, to podrazumijeva stalno praćenje tržišnih pogodnosti u različitim tvrtkama, što nije nimalo lako, ali kako je još uvijek dovoljno entuzijazma, svakoga dana radim od jutra do kasno u noć i prvi rezultati su već vidljivi. Jednostavno, kupci sve „tanjih“ novčanika više gledaju cijene, nego „marku“ i pronalaze vlastitu računicu – kaže Ivana.

 Standard osuđen na propast

Pri tome dodaje kako je ovaj model trgovine ipak različit od standardnog dućana mješovitom robom čije su šanse za opstanak minimalne, što potvrđuju i savjeti njenih kolega kako trgovinu takvog profila može otvoriti samo „netko tko je lud“.