BJELOVAR – Najvažniji dan akademskog života svakog studenta svakako je obrana diplomskog rada. Nakon mora položenih ispita, pripremljenih kolokvija, odrađenih vježbi, napisanih eseja, dan je to koji dolazi kao točka na i studentskog puta.

Upravo zato ne nedostaje uzbuđenja na hodnicima fakulteta kad kucne trenutak za obrane. Ipak, ovog proljeća, hodnici i dvorane ostali su prazni, a obrane, baš kao i predavanja, preselili su se u neke druge sfere – one internetske. Nakon što se do sada dobro uhodala online nastava, proteklog su tjedna na Veleučilištu u Bjelovaru prvi studenti obranili svoje diplomske radove putem interneta. Obranama su, baš kao i njihove kolege u prethodnim generacijama koji su svoje radove branili tradicionalnim putem, postali prvostupnici u svojoj struci.

Ležernije nego inače

Jedan od njih, ujedno prvi koji je na VUB-u online stekao svoju titulu prvostupnika sestrinstva je Krešimir Vdović, student preddiplomskog stručnog studija Sestrinstvo, obranivši rad pod nazivom “Znanje o posttraumatskom stresnom poremećaju u općoj populaciji”. Kako nam otkriva, uoči same obrane nije znao što može očekivati, no danas, s odmakom od nekoliko dana, ne krije zadovoljstvo što su njegovi studentski dani završili na ovaj način.

-Svoj rad sam pripremao mjesec i pol, a kako je riječ o istraživačkom radu, proveo sam i istraživanje. Iako sam sve odlično pripremio uz pomoć svoje mentorice Tamare Salaj kojoj ovim putem zahvaljujem na svakoj pomoći i savjetu, moram biti iskren i priznati da sam bio pomalo nervozan prije nego što je sve počelo. Znao sam da sam prvi koji online brani svoj diplomski rad i nisam mogao ni pretpostaviti kako će sve to na kraju izgledati. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu i sada jedva čekam da se stanje malo normalizira kako bih mogao pokupiti svoju potvrdu da sam diplomirao – priča nam Vdović priznajući kako je uoči same obrane u kući, iz mjera predostrožnosti, odspojio sve uređaje s kućne internetske mreže kako ne bi došlo do opterećenja.

-Svima u kući sam isključio wifi kako bi mreža bila što manje opterećena. Zatvorio sam se u sobu, roditelje sam posao u dnevni boravak i tako je sve moglo početi. Sama obrana od odvijala putem video poziva u kojem nas je bilo ukupno šest. Naime, osim same komisije koju čine tri profesora, povremeno su se uključivali informatičar te gospođa iz referade. Eto, toga recimo ne bi bilo da sam diplomirao u normalnim uvjetima. Svi smo se javljali ih svojih domova tako da je s te strane možda sve bilo i pomalo ležernije. Posebice profesorima koji se se već uhodali u ovakav način rada kroz online nastavu koja odlično funkcionira na našem Veleučilištu. Kada je sve krenulo, prvo su mi profesori pročitali sve formalnosti. Nakon toga sam podijelio ekran na kojemu je bila moja prezentacija i prezentirao svoj rad. Uslijedila su njihova pitanja, a nakon toga me informatičar na nekoliko trenutaka stavio na čekanje kako bi profesori donijeli svoju odluku. Kada su odlučili, vratio sam se u poziv, čestitali su mi i rekli da sam diplomirao s odličnim – opisuje nam ovaj 22-godišnjak koji ne krije sreću što njegova obrana nije morala čekati da se situacija s epidemijom potpuno raščisti.

-Moj prvi termin za obranu rada je bio zakazan za 18. ožujka, a rad u čitavom školstvu je obustavljen samo dva dan prije toga. Tada sam već mislio da ću sada morati zaista dugo čekati da se sve normalizira, a na ovaj je način sve ispalo puno bolje nego što sam očekivao – zadovoljan je naš sugovornik koji nam je priznao da nije još posve svjestan svoje diplome.

Sestrinstvo prvi izbor

-Kada sam izašao iz sobe, roditelji kao roditelji, odmah su pitali kako je bilo. Naravno, čestitali su mi, no ja još uvijek nemam osjećao da sam diplomirao. Nekako mi se još uvijek čini da me to tek čeka, no vjerujem da će sve doći na svoje mjesto kada se dojmovi još malo slegnu – ističe ovaj mladić dodajući kako mu je studij Sestrinstva u Bjelovaru bio prvi izbor nakon završene gimnazije u rodnoj Kutini te kako se kroz godine uvjerio da je to bila odlična odluka.

-Vidim da Sestrinstvo u Bjelovaru može stati uz bok bilo kojem sličnom studiju u nekom većem gradu. Meni se svidjelo i što je Bjelovar manja sredina, baš kao što je i Kutina, ali i što je najmanje udaljen od mog doma. Na kraju svega, mogu reći da sam i više nego zadovoljan svim znanjem koje sam stekao, a to je najvažnije – zaključuje naš sugovornik kojemu sada predstoji potraga za prvim poslom. Prvi izbor mu je hitna pa zatim i psihijatrija u Kutini, Popovači ili pak Zagrebu.

Zadovoljstvo još jednim online korakom ne kriju ni su samom Veleučilištu, a kako otkriva dekanica VUB-a Zrinka Puharić, budući da je Veleučilište prešlo na online rad 13. ožujka te da je tehnički posve osposobljeno, a nastavni kadar i Stručne službe dodatno educirani, takav vid obrane nije pretjerano zahtjevan za izvođenje.

-Online obrane i općenito obrane završnih radova, zakazuju se sukladno Pravilniku o završnom radu. Sukladno epidemiološkoj situaciji i preporuka Stožera, organizirati će se i u budućnosti – objašnjava dekanica odgovarajući i na pitanje možemo li možda očekivati i online promociju studenata. Kako kaže, održavanje promocije i oblik održavanja prilagodit će se tada važećoj preporuci Stožera i epidemiologa.