Samo zahvaljujući dobroti i suosjećanju obiteljskog prijatelja, Tatjana Šimunović i njezin sin Danijel Sudaš prije nekoliko mjeseci nisu završili na ulici. Naime, njihova trošna kućica u Kovačevcu nedaleko od Rovišća, prošle jeseni doslovno se urušila, a Tatjana i njezin sin ostali su bez svog doma.

-To je kuća koja je pripadala još mojoj baki i dugo je bila u lošem stanju. Prošle godine počela se urušavati, a jednom sam prilikom i ja sa građom upala u podrum. Kad se jesenas urušila do kraja, Danijel i ja smo ostali bez mjesta za život. Srećom, tada nam je u pomoć priskočio obiteljski prijatelj koji nas je privremeno smjestio u staroj kući koju on ne koristi u Zrinskom Topolovcu – priča nam Šimunović, dodajući kako je svjesna da to nije trajno rješenje te kako ne može dugo biti ondje. A drugog rješenja, tvrdi, trenutno nema. Pojašnjava nam kako je njezino teško zdravstveno stanje razlog zbog kojeg si sama ne može pomoći i zbog čega traži pomoć dobrih ljudi.

Teško bolesna

-Bila sam na već šest operacija noge zbog tumora, a uskoro me očekuje i sedma. Od koljena na niže uopće više ne osjećam nogu i hodam uz pomoć štapa. Ponekad ne mogu ni ustati od bolova. Prošle godine, nakon šeste operacije, pomislila sam da je tumor konačno nestao, no već se na sljedećoj kontroli pokazalo da je i dalje tu – kaže Šimunović. Dodaje kako je u svibnju prošle godine podnijela zahtjev za utvrđivanje uvjeta za stjecanje prava na invalidninu, međutim termin za vještačenje pri Zavodu za vještačenje u Bjelovaru nije joj zakazan do današnjeg dana. Ona i sin Danijel, koji kraju provodi školovanje u bjelovarskoj Komercijalnoj školi, žive od oko 1500 kuna socijalnih primanja. Da stvar bude gora, prošle godine ozbiljno se razbolio i Danijel.

-Ove zime bio sam na operaciji žuči. Bilo mi je jako loše, no sad sam, srećom, dobro – priča dan skromni Danijel. Njegova majka nam kaže kako njezin sin nerado otkriva detalje o sebi. Tako su i njegovi prijatelji iz škole sasvim slučajno krake prošle godine otkrili kako Danijel i njegova majka žive te su odlučili pomoći.

Slučajno otkriće

-Dvoje mojih prijatelja otišlo je do pedagoginje Ornele Malogorski koja je pokrenula akciju. Učenici i profesori škole su skupili nešto novca da pomognu mami i meni, a i Nova TV je snimila prilog o našoj situaciji – kaže Danijel. No, od tada do danas ništa se nije promijenilo. Stoga su Danijelovi prijatelji i pedagoginja Malogorski ponovno u pomoć pozvali medije.
-Nadamo se da će se na taj način naći netko tko će pomoći Danijelu i njegovoj majci, ili da im se obnovi kuća iz koje su morali otići, ili na neki drugi način. Sve nas je šokirala njihova priča jer Danijel ničim nije dao naslutiti u kakvim uvjetima živi. Uvijek je sve svoje školske obveze ispunjavao bez problema, dolazio redovno u školu, učio i trudio se. Stoga je otkriće svega ovoga za nas bio veliki šok – kaže pedagoginja Malogorski. Svi koji žele pomoći Tatjani Šimunović i njezinom sinu mogu je kontaktirati na broj telefona 092/176-4676.

Općina nudi smještaj

Sa slučajem Tatjane Šimunović i njezina sina upoznati su i u Općini Rovišće. Načelnik Slavko Prišćan kaže kako je za obitelj u Podgorcima pronađen objekt u koji se mogu useliti odmah.

-U tom je prostoru potrebno tek dograditi kupaonicu, što je Općina spremna učiniti o vlastitom trošku. Spomenuto rješenje je ponuđeno gđi Šimunović i mi čekamo da se ona o njemu očituje – kaže Prišćan.
O pitanju vještačenja gđe Šimunović radi utvrđivanja prava na invalidninu upit smo poslali i u Zavod za vještačenja, međutim do zaključenja broja nismo primili odgovor.