BJELOVAR – Jedan od neizostavnih blagdanskih ukrasa u našim domovima je i božićna zvijezda. Kako je riječ o biljci koja zahtjeva dosta topline, njezinim uzgojem bavi se mali broj proizvođača cvijeća. Među njima je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ravenščak iz Bjelovara, koji se svrstalo među naše najveće proizvođače tog prekrasnog cvijeta.

-Ove godine tržištu ćemo isporučiti 30 tisuća teglica različitih varijanti božićne zvijezde. Osim crvenih, koje su najpopularnije, posljednjih godina nudimo i božićne zvijezde u nekoliko drugih boja, različitih nijansi ružičastih te žutih i bijelih. Budući da se ubrajamo među rijetke proizvođače ovog prekrasnog cvijeta, nemamo većih problema na tržištu. Sve što proizvedemo, ponudimo trgovačkim centrima – govori Jurica Ravenšćak.

Rizična i skupa proizvodnja

Premda je riječ o vrlo traženom cvijetu u ovo blagdansko vrijeme, većina proizvođača odustala je od uzgoja jer je riječ o vrlo rizičnoj i skupoj proizvodnji.
-Radi se o biljci koja potječe iz toplijih krajeva i potrebna joj je toplina. U doba cvatnje, biljka je najosjetljivija. Naime, optimalna temperatura za njezin uzgoj u doba cvatnje je 18 stupnjeva, što znači da u jeku zimskih, niskih temperatura plastenik treba dobrano grijati. Skupa je to proizvodnja koja vam s jednom hladnom noći može propasti. Mnogi su se na tome opekli te odustali zbog rizika proizvodnje ovog modernog simbola Božića – tvrdi naš sugovornik.

Kada je riječ o repromaterijalu za uzgoj božićne zvijezde odnosno troškovima proizvodnje i otkupnoj cijeni, ona je, tvrdi Ravenščak, gotovo u cijeloj Europi ista. Sadnice dolaze iz Afrike, tehnologija proizvodnje nije zahtjevna, osim što valja biljci stvoriti optimalne uvjete za rast te osigurati jednak broj sati dana i noći da bi omogućili cvatnju. Ako se sve to poklopi u ovo predblagdansko vrijeme, imat ćete plastenik pun prekrasnih zdravih božićnih zvijezda koje trgovački centri već godinama otkupljuju po 14 kuna za teglicu standardne veličine. Kupci će istu tu teglicu pak moći kupiti po cijeni od 19 do 25 kuna. Prihvatljiva je to cijena za većinu naših građana pa će božićna zvijezda biti neizostavan ukras gotovo svakog doma u ovo blagdansko vijeme.

Sezonska proizvodnja

Kako bi kupcima bili na raspolaganju tijekom cijele godine, obiljsko poljprivredno gospodarstva Ravenšćak podijelilo je proizvodnju na četiri udarna termina kada je cvijeće najtraženije.
-Početkom godine krećemo u proizvodnju za Valentinovo. Tu se baziramo na uzgoj pet do šest vrsta cvijeća, poput jaglaca, potočnica i ostalih ranih cvjetnica. Nakon toga dolazi proljetna sezona uzgoja najraznovrsnog balkonskog i vrtnog cvijeća. Naravno da smo na tržištu prisutni i u sezoni Svih Svetih, i to sa multiflorama i grandiflorama. Šećer na kraju je božićna sezona sa božićnom zvijezdom. Kompletna proizvodnja zasnovana je u sedam plastenika odnosno na pet tisuća kvadrata zatvorenog prostora koje grijemo na biomasu. Promišljenim i stalnim ulaganjem te usavršavanjem proizvodnje uspijevamo opstati, ne obogatiti se, već uz puno rada pristojno živjeti – zaključuje Jurica Ravenšćak, pomalo tužan što država nije na vrijeme prepoznala potencijale koje nudi ova poljoprivredna proizvodnja. U nemilosrdnoj tržišnoj utakmici punoj nelojalne konkurencije mnogi su proizvođači cvijeća, na žalost, propali.


Kako sačuvati božićnu zvijezdu

Prilikom kupnje božićne zvijezde valja paziti da je ne šokiramo velikom temperaturnom razlikom. U dom ju je najbolje smjestiti pored prozora ili terase. Naime, važno je da dnevno dobije dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti. Ne preporuča se držati je u neposrednoj blizini radijatora ili nekog drugog izvora toplog zraka. Idealna temperatura za držanje božićne zvijezde iznosi od 15 do 20 stupnjeva. Božićnu zvijezdu najbolje je zalijevati odozdo, točnije preko podloška, i to svaka tri do četiri dana.