BJELOVAR – Prošlu srijedu je bjelovarska I. osnovna škola raspisala natječaj za imenovanje ravnatelja, odnosno ravnateljice, drugi u manje od mjesec dana.

Naime, isti natječaj u toj školi raspisali su i 23. rujna ove godine pa ga poništili. Podsjetimo, mjesto je to na kojem je već dva mandata Tatjana Landsman, a u trenutku kada je Školski odbor, potpomognut roditeljima i dijelom kolektiva mislio da će uspjeti smijeniti nju, ‘ona’ je smijenila njega jer su inspekcije utvrdile nepravilnosti u radu toga tijela. Pitali smo je i hoće li se sada kandidirati, budući da sasvim pouzdano, doduše ipak neslužbeno, znamo da se u prvom natječaju u rujnu među dvjema zaprimljenim prijavama njezina nije našla.

– Znam što ću, ali nikako dok traje natječaj neću odgovoriti što sam odlučila – tek je kratko komentirala Landsman.

Po struci defektologinju Landsman i ako se ne javi ili na natječaju ne bude izabrana, radno mjesto u školi je čeka jer je prije deset godina zakon dozvolio „čuvanje“ radnog mjesta za ravnatelje tijekom dva mandata. Škrta na riječima oko izbora je i predsjednica Školskog odbora I. osnovne škole Mirjana Matenda.

– Ništa se posebno nije dogodilo. Natječaj smo morali ponoviti jer je školska tajnica otišla na iznenadno bolovanje pa prijave na prvi natječaj nije urudžbirala. Sada imamo novu tajnicu i sve će biti u redu – izjavila je Matenda.

Neslužbeno doznajemo da su se Školskom odboru na prvi natječaj javile dvije učiteljice iz I. OŠ, Martina Supančić i Nataša Ljubić Klemše. Podsjetimo, Školski odbor ima sedam članova od kojih su troje predstavnici osnivača, dakle Grada Bjelovara, dvoje su iz redova nastavničkog vijeća, a jedan je predstavnik radničkog vijeća. Preostala tri člana su predstavnici roditelja.

– Stvarno ne znam kako ćemo provesti izbore za ravnatelja među zaposlenicima s obzirom na situaciju s koronom. Tražit ćemo mišljenje Ministarstva. Izbori se moraju provesti jer članovi Školskog odbora samo prenose glasove većine kod odlučivanja o imenu ravnatelja – objasnila je Matenda. U svakom slučaju kako god bilo onima koji se kane natjecati neće biti lako prikupiti sve što bi moglo impresionirati Školski odbor. Naime, u natječaju je debelim slovima istaknuto kako uz čitav niz uobičajenih uvjeta kandidatima je poželjno da imaju dodatne kompetencije koje će se vrednovati, poznavanje stranog jezika, osnovne digitalne vještine i iskustvo rada na projektima sukladno stavku 4. članka 59. Statuta I. osnovne škole Bjelovar. Ravnateljski mandat traje pet godina, a ponovljeni natječaj u toj školi traje osam dana. (sk)