Radi sumnje u nezakonitu isplatu putnih naloga oporbeni vijećnici podnijeli su zahtjev za uvrštenje rasprave o poslovanju Športske zajednice Bjelovar na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati ovog ponedjeljka. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak vijećnici SDP-a, HNS-a, Nezavisne liste Damira Bajsa i nezavisni vijećnik Davorin Posavac istaknuli su da se predsjednik HSLS-a, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, kune u transparentnost, a da vijećnicima ne daje objašnjenja za brojne nelogičnosti u putnim nalozima bivšeg tajnika Športske zajednice i člana Nadzornog odbora HSLS-a Alena Kiđemeta.

„Imali smo putne naloge gdje je korišteno službeno vozilo, a isplaćivala se naknada za korištenje privatnog vozila. Moj je dojam da je tu nešto zamračeno, da se nešto pokušava sakriti. Zašto Gradsko vijeće ne bi dobilo izvješće od Športske zajednice da vidimo što se tamo stvarno događa. Od predsjednika Športske zajednice Željka Maletića dobivamo jedne informacije, od tajnika Kiđemeta druge, a od Hrebaka koji se hvali transparentnošću treće”, istaknuo je vijećnik Željko Paun. Vijećnik Posavac naglasio je da je riječ o nešto više od 40 tisuća kuna koje su isplaćene temeljem zakonski sumnjivih putnih naloga.

„Iz svega što smo vidjeli, ovdje je riječ o putnim nalozima koji nisu vjerodostojni. Radilo se o putovanjima u vremenski nemogućim rokovima i ostalim nelogičnostima. Želimo da se sve to još jednom proanalizira i da napokon doznamo tko je bio pravi nalogodavac za spomenute putne naloge”, poručio je vijećnik Posavac.

Nenad Nekvapil, vijećnik SDP-a, pozvao je gradonačelnika da pripremi izvješće.

„Gradonačelnice, kad se već kuneš u transparentnost, pripremi izvješće i neka sve bude transparentno”, naglasio je Nekvapil.

Podsjetimo, nezavisni vijećnik Posavac temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama od Športske zajednice dobio je na uvid 40-ak putnih naloga preko kojih je isplaćeno više od 40 tisuća kuna sada već bivšem tajniku Alenu Kiđemetu koji je razgledavao bazenske komplekse u Rijeci, Puli, Zadru i Vukovaru, te gledao umjetnu travu u Poreču i Zadru. Među ostalim, Kiđemet je uzeo naknadu i za praćenje ATP turnira u Umagu. Usto, isplaćena mu je naknada za korištenje privatnog automobila kada je išao mijenjati gume na službenom automobilu.

Komentirajući navode o putnim nalozima, predsjednik Športske zajednice Grada Bjelovara Željko Maletić izjavio je da je bivši tajnik ponekad putovao po nalogu Grada Bjelovara. Sâm bivši tajnik Kiđemet rekao je da je putovao po vlastitom nahođenju, ali u dogovoru s Gradom Bjelovarom radi dugoročnog razvoja sporta, navode oporbeni vijećnici.

”Gradonačelnik se konačno na prošlom Gradskom vijeću oglasio po tom pitanju rekavši da nikoga nije slao na putovanja, da nitko iz grada nema pojma o tome, ali bar je jasno rekao da se radi o aferi”, naveli su oporbeni vijećnici.