Vinarija Coner Gradu Bjelovaru ipak nije prodavala butelje vina po četiri lipe, niti su vješti pregovarači gradske uprave uspjeli nagovoriti osiguravajuće kuće da im godišnje police auto osiguranja prodaju za više nego povoljnih kunu i 73 lipe. Riječ je, naime, o pogrešnim podacima, odgovorili su iz gradske uprave nakon tjedan dana na naš upit.

Sve za kunu

Podsjetimo, nedavno smo objavili članak u kojemu smo problematizirali čitav niz čudnih podataka objavljenih u aplikaciji Transparentno. Bilo je tu mnoštvo isplata iznosa od nula kuna te višestruko nižih iznosa od onih realnih. Osim već spomenutih, naveli smo i račun za 20 boca Aquaviva vode i 30 čaša za što je izdvojeno, sve zajedno, jedna kuna i 34 lipe. Za uslugu veterinara s računa gradske uprave skinuta je jedna kuna i 48 lipa, a taj iznos, navodi se u aplikaciji Transparentno, isplaćen je Veterinarskoj stanici Bjelovar za usluge veterinara za čitav siječanj ove godine, i to za rad na stočnom sajmu u Patkovcu.

Mušićavi program

Ono što je posebno zanimljivo u odgovoru Grada Bjelovara jest to da je za čitav niz pogrešno unesenih podataka kriv, ni manje ni više, nego program!

– Što se tiče faktura tvrtke Coner i Franz, dogodila se je pogreška za sve fakture iz veljače 2020. godine. Naime, program je prilikom učitavanja podataka u aplikaciju točku zamijenio zarezom te su iznosi umjesto, primjerice, 1.520,00 kn, navedeni kao 1,52 kn. Pogreška je ispravljena – stoji u odgovoru gradske uprave.Dakle, program za transparentnost gradskih financija koji je, sve do veljače ove godine ispravno razlikovao točke i zareze, odjednom je, baš kao u najboljim djelima znanstvene fantastike, odlučio točke zamijeniti zarezima i na taj način pobuniti se protiv svojih gospodara.
No, pogreška je, kako utvrđuju u Gradu Bjelovaru, uskoro ispravljena i program sada ponovno ispravno barata točkama i zarezima. Lijepo je znati da u gradskoj upravi griješe programi, a ne operateri koji unose podatke. Nadamo se da program više neće imati svoje mušice i teške dane i da će nadalje ispravno razlikovati točke i zareze.

Program krivo povukao

U nastavku prilažemo odgovor Grada Bjelovara iz kojeg smo, radi zaštite privatnosti djelatnika, izostavili dio u kojemu se objašnjavaju isplate s nula kuna prema djelatnicima gradske uprave.

Poštovani,

nastavno na Vaš upit, a vezano uz aplikaciju Transparentno.

Članovima Odbora za hrvatske branitelje nije isplaćena naknada za rad u Odboru 24. rujna 2018. godine, već 27. rujna 2018. Naime, 24. rujna je započet obračun i program je povukao listu na taj datum, a s obzirom da naknade taj dan nije bilo, sustav je automatski upisao 0,00 kn. Ponavljamo, isplata je obavljena 27. rujna 2018.

Što se tiče faktura tvrtke Coner i Franz, dogodila se je pogreška za sve fakture iz veljače 2020. godine. Naime, program je prilikom učitavanja podataka u aplikaciju točku zamijenio zarezom te su iznosi umjesto, primjerice, 1.520,00 kn, navedeni kao 1,52 kn. Pogreška je ispravljena.

Napominjemo da se podaci u aplikaciju Transparentnost unose iz računovodstvenog programa u koji se evidentiraju sve isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, a za koji Grad Bjelovar već tri godine uzastopno dobiva bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju. Znači to da Grad Bjelovar svoje poslovanje obavlja u skladu sa Zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima, odnosno svi podaci uneseni u aplikaciju Transparentnost su točni i prema mišljenju Državnog ureda za reviziju u skladu sa svim propisima.